Šta radi džinovski naduvani zeka u centru Beograda?

Izvor: B92, 07.Mar.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta radi džinovski naduvani zeka u centru Beograda?

Džinovski zeka Riki pojavio se jutros na Trgu Nikole Pašića, da najavi festival “MAD in Belgrade”, koji se 24. i 25. maja održava u parku ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Zeka Riki na Trgu Nikole Pašića samo je početak iznenađenja koja će Beograd doživeti u mesecima do održavanja festivala „MAD in Belgrade“. Autor skulpture Florentijn Hofman je konceptualni umetnik koji trenutno živi u Roterdamu, a svoje gigantske skulpture i instalacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postavlja na javnim mestima širom planete. Njegova do sada najpoznatija skluptura jeste džinovska žuta patkica, gigantska verzija igračke koju je svako kao dete nosio sa sobom u kadu. Patkica plovi morima i okeanima od 2007. godine oblilazeći svetske metropole. Beogradski zeka Riki visok je 14 metara i prema rečima autora, takođe podseća na detinjstvo: „Riki je apstraktan prikaz moje drage igračke iz detinjstva. Sada kada sam veliki dečak, još uvek razbacujem svoje igračke unaokolo. MAD in Belgrade otvara vrata za sve ono neobično i nedefinisano, što nas provocira i udaljava od naše dnevne rutine…a to je LUDO (MAD)“ – otkrio je Florentijn. Zeka Riki će na Trgu Nikole Pašića ostati tri nedelje, a nakon kratke dremke, ponovo će se pojaviti među posetiocima festivala „MAD in Belgrade“ 24. i 25. maja na festivalskoj lokaciji u parku kod Muzeja savremene umetnosti.

Četrnaest metara visoka skulptura delo je poznatog holandskog umetnika Florentijna Hofmana i družiće se sa Beograđanima naredne tri nedelje.

MAD in Belgrade će pretposlednji vikend maja pretvoriti u najluđu i najdužu žurku u Beogradu! MAD će biti mesto susreta najzanimljivijeg iz noćnog života Beograda i sveta u 48 sati neprekidnog ludila u najboljem smislu te reči! Na više lokacija nastupiće više od 100 izvođača elektronskog i denc žanra, uz posebne nastupe uživo – a ono što „MAD in Belgrade“ nudi posetiocima je eksplozija doživljaja i iskustava, interaktivna zabava, učestvovanje u igri koja neprekidno traje tokom dva dana!

Centralna mesta okupljanja svih parti-životinja biće dve glavne bine: bina Mad Dog i Crazy Rabbit, postavljene u parku ispred Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu. Osim u parku, žurka je i na vodi! Za one koji žele da deo magije prenesu na jutro i dan, žurka se širi na splavove i brodiće, odmah nadomak glavnih festivalskih scena. Na ovim manjim scenama biće predstavljena posebna MAD izdanja domaćih kolektiva i njihovih gostiju iz inostranstva.

Lajnap prvog festivala „MAD in Belgrade“ predstaviće najzanimljivije izvođače svetske i beogradske dance muzičke scene. Pažljivo su odabrani hrabri i inovativni umetnici koji pomeraju granice i otvaraju nove dimenzije, ali tu će biti i već etablirani izvođači i vlasnici velikih hitova.

Prvog festivalskog dana nastupiće pop-ikona Nene Čeri, kojoj će ovo biti prva poseta Beogradu! Pevačica poznata po planetarnom hitu „7 Seconds“ dolazi na MAD da predstavi svoj novi album „Blank Project“, nastao u saradnji sa spejs-džez duom Rocket Number Nine.

Prvo festivalsko veče donosi i nastup najboljeg svetskog di-džeja na listi Resident Advisor za 2013. godinu. U pitanju je Dixon, berlinski di-džej i producent. Istog dana, razlog za slavlje imaće i ljubitelji skandinavske elektronske muzičke scene, jer dolazi Lindstrøm, kralj nordijskog diska, koji je nastupao na svim značajnijim evropskim i svetskim muzičkim festivalima.

Trojac Who Made Who doneće prvoj festivalskoj večeri i harizmatični indi elektronski zvuk. Druge večeri nastupiće Toni Alen, jedan od najcenjenijih afričkih bubnjara, i to u sasvim posebnom elektro-džez izdanju, uz pratnju saksofoniste Džimija Tenora. Istog dana, beogradskoj publici predstaviće se harizmatčina Kelela, pripadnica nove scene Los Anđelesa i zastupnica r’n’b žanra.

Druge festivalske večeri, svoj karakteristični tehno--haus di-džej set izvešće Omar S, zvezda detroitske scene. Jedan od hedlajnera druge večeri biće ni više ni manje nego DJ Krush, zvezda etikete Ninja Tune i virtuozni skreč master za gramofonima, koji dolazi iz dalekog Japana.

Na MAD stiže i Wankelmut, dvadesetčetvorogodišnji mladić koji je vlasnik remiksa „One Day/ Reckoning Song“ sa platinumskom digitalnom prodajom! Preko 100 izvođača nastupiće tokom 48 sati na festivalu „MAD in Belgrade , a kompletna lista izvođača nalazi se na madinbelgrade.com.

Ulaznice za dvodnevni „MAD in Belgrade“ festival od danas se nalaze u pretprodaji na svim prodajnim mestima Eventima u Srbiji, i to po ceni od 1.200 RSD za jednodnevnu, odnosno 2.000 RSD za kompletnu festivalsku ulaznicu. Ulaznice će u redovnoj prodaji biti skuplje.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Festival MAD in Belgrade, 24. i 25. maja na Ušću

Izvor: DANuBeogradu.rs, 07.Mar.2014

U parku ispred Muzeja savremene umetnosti, na Ušću, 24. i 25. maja biće održan festival MAD in Belgrade! Ulaznice za dvodnevni MAD in Belgrade festival od danas se nalaze u pretprodaji na svim prodajnim mestima Eventima u Srbiji, i to .. Pročitaj članak The post Festival MAD in Belgrade, 24. i...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Najava festivala ispred MSUB-a

Izvor: SEEcult.org, 07.Mar.2014

Džinovski naduvani zeka Riki, nova atrakcija holandskog umetnika Florentijna Hofmana, pojavio se 7. marta na Trgu Nikole Pašića u Beogradu kao najava festivala “MAD in Belgrade”, koji će 24. i 25. maja biti održan ispred zatvorenog Muzeja savremene umetnosti (MSUB) na Ušću, a predstaviće...

Nastavak na SEEcult.org...

šta radi džinovski gumeni zeka Riki u centru Beograda? (Video)

Izvor: Svet plus, 07.Mar.2014

Džinovski zeka Riki, visok 14 metara, se jutros na iznenađenje mnogih prolaznika pojavio na Trgu Nikole Pašica u Beogradu. Ovo delo savremenog umetnika Florentijna Hofmana će krasiti trg naredne tri nedelje, pa će se nakon odmora opet pojaviti na festivalu "MAD in Belgrade ".

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.