Šta je novum u pozorištu?

Izvor: SEEcult.org, 31.Avg.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je novum u pozorištu?

Kongres Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC) biće održan u Beogradu od 26. septembra do 1. oktobra, istovremeno sa jubilarnim, 50. Bitefom, a okupiće više od stotinu kritičara i teatrologa iz 40 zemalja, što će biti prilika za razmatranje novuma u pozorištu - pitanja da li su nove tendencije robna marka ili umetnička nužnost, izjavio je umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

To će biti tema dvodnevne konferencije koja će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << održana 27. i 28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u okviru 28. Kongresa IATC-a, pod naslovom “Novo i globalno pozorište: Između komodifikacije i umetničke nužnosti”. Predsedavaće glavni i odgovorni urednik časopisa Critical Stages Savas Patsalidis (Grčka), a uvodničari će biti ugledni teatrolozi Erika Fišer Lihte (Nemačka) i Žorž Bani (Francuska), rekao je Medenica 31. avgusta na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda, koja je osnivač Bitefa i pokrovitelj ovogodišnjeg Kongresa IATC-a.

Ugledno udruženje pozorišnih kritičara osnovano je pre 60 godina u Parizu, a danas okuplja 3.000 članova iz 75 zemalja. Kongresi se održavaju na dve godine. Prethodni je bio u Pekingu, a naredni će biti u Kalgariju.

IATC u okviru kongresa već deset godina dodeljuje nagradu “Talija” (štap na čijem je vrhu srebrna figurina grčke muze komedije po kojoj nosi ime) – autoru koji je, prema mišljenju tog udruženja, izazvao promenu u kritičarskom promišljanju.

Ove godine laureat je univerzitetski profesor pozorišnih umetnosti iz Nigerije Femi Osofisan, koji ima 40 godina dugu karijeru kao reditelj, dramski pisac, esejista, glumac, kritičar, pesnik, romanopisac, urednik i novinski kolumnista.

Na uručenje nagrade 27. septembra doći će brojna delegacija iz Nigerije, na čelu sa ministrom kulture te zemlje, najavio je Medenica.

Osofisan će biti i član žirija 50. Bitefa, koji će oceniti 12 produkcija iz devet zemalja u glavnom programu i dodeliti Gran pri “Mira Trailović” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov” za predstavu koja se posebno ističe nekim od svojih karakteristika, bile one formalne ili sadržajne.

Predsednik žirija biće umetnički direktor korejske Nacionalne teatarske kompanije Yun-Cheol Kim, a članovi su i redovna profesorka na odseku za Istoriju umetnosti i spektakla na univerzitetu La Sapienza u Rimu i gostujući profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Aleksandra Jovićević, zatim srpski scenograf sa značajnom međunarodnom karijerom posebno u Nemačkoj Aleksandar Denić i nemački kritičar i profesor drame i pozorišnih studija dr Tomas Irmer.

Ističući kontinuiranu i plodnu vezu Bitefa i nemačkog teatra, Medenica je izdvojio iz glavnog programa, koji je ranije objavljen, dve predstave iz Berlina koje su na izvestan način i u vezi sa dodelom nagrade “Talija” laureatu iz Afrike. To su “Saosećanje. Povest o mašinkama”, čiji je autor i reditelj Milo Rau, a producent Šaubine am Leniner Plac, te “Ambasador: nemačko-zapadnoafrički komad sa pevanjem”, u produkciji Gintersdorfer/Klasen, koji potpisuju i režiju.

“Obe predstave su sa afričkim umetnicima i na afričke teme – genocid i migracije, koje su i ključne teme ovogodišnjeg Bitefa, a predstavljaju značajnu tendenciju u savremenom, društveno osvešćenom nemačkom teatru koji se bavi postkolonijalnim diskursom”, rekao je Medenica.

Direktor Gete instituta u Beogradu Matijas Miler Vifering izrazio je zadovoljstvo što već šesti put lično učestvuje u realizaciji programa Bitefa.

“Svestan sam šta znači 50 godina jednog ovakvog festivala koji sve to vreme uspeva da bude savremen, političan, kontroverzan, inovativan, značajan za ceo region i mnogo šire. Gete institut je svih tih godina bio u partnerskim odnosima sa Bitefom, a u pozadini toga je uska povezanost nemačkog i srpskog teatra. Karakteristika nemačkog pozorišta je takođe da je ono politično, društveno angažovano i da donosi inovacije u formi”, rekao je Vifering.

Podsetivši na najavnu pres konferenciju 50. Bitefa ranije ovoga leta u Berlinu, Vifering je istakao da je tom prilikom ocenjeno da je Bitef svojevrsni “ko je ko” među nemačkim rediteljima i pozorištima. Dodao je da će ovoga puta publika u Beogradu videti dve predstave koje su na određeni način paradigmatične za nemačku scenu i pokazuju koje su teme značajne za nemačko društvo danas.

“Medenica i selektorka Anja Suša pokazali su hrabrost izabravši te dve kontroverzne predstave koje se na spektakularan način bave bitnim temama”, izjavio je Vifering.

Stalni partner Bitefa je i Francuski institut, a Medenica je skrenuo pažnju na predstavu iz glavnog programa “Svita br. 2” u produkciji trupe Ešel 1:1 iz Pariza. Koncept potpisuju kolektiv Enciklopedija reči i Žoris Lakost, koji je i kompozitor i reditelj.

Pored toga, u pratećem programu, u okviru međunarodne konferencije na temu “Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika”, biće održana i jedna frankofona sesija i predstavljen francuski projekat Teatroskop.

Direktor Francuskog instituta Žan Batist Kizen izjavio je da je priča koja prati istoriju saradnje te institucije i Bitefa duga i lepa.

“Bitef  je divna laboratorija koja omogućava da se predstave nove dramske i izvođačke forme, istovremeno stimulans da se srpska i balkanska scena predstave dalje u Evropi, a i sredstvo da se Beograd nađe u srcu evropske i svetske kreativnosti”, rekao je Kizen.

“Za nas je veoma važno što ovde možemo da radimo sa različitim umetnicima. ‘Svita broj 2’ je koprodukcija sa Teatroskopom – platformom koja povezuje novije scene u Francuskoj i Jugoistočnoj Evropi, a vodi je An Loren, naš ataše za kulturu. Teatroskop se bavi novim dramskim i scenskim formama, pozorištem, muzikom, novim cirkusom, a ‘Svita’ je deo te priče. Lakost već deset godina prikuplja reči i zvuke iz različitih jezika i to postavlja na scenu, uz muziku. Mislim da će ova predstava na neki način začuditi publiku u Beogradu, a sa druge strane će spojiti poeziju i realnost“, izjavio je Kizen.

Medenica je najavio da će, uz domaće predstave u glavnom programu, biti priređen i šoukejs sa ciljem da strani kritičari vide raznovrsnost srpske produkcije.

Odabrani su “Nora” JDP-a, “Pijani” Ateljea 212, “Priča o vojniku” Bitef dens kompanije, “Čarobnjak iz Oza” Pozorišta “Boško Buha” i predstava za bebe “Naglavačke” Malog pozorišta “Duško Radović”.

Uz tradicionalne prateće programe Bitef na filmu i Bitef polifonija, biće održana i dva nova – Bitef amfiteatar (studentski projekti) i Bitef biblioteka (promocije teatroloških knjiga).

Četiri izložbe kojima se u danu prologa 24. septembra obeležava jubilej, biće otvorene sukcesivno, pod krovnim naslovom “Nebo nad Bitefom” - u Ateljeu 212, RTS-u, galeriji New Moment i Bitef teatru, a predstaviće fotografije, snimke i plakate iz istorije Bitefa.

Direktor Bitef teatra i Festivala Miloš Latinović rekao je da rezervacija ulaznica ide dobro i da Bitef nikada nije imao problema sa publikom.

“Naprotiv, šteta je što neke predstave ne možemo da izvedemo više puta, toliko je interesovanje gledalaca”, rekao je Latinović i izrazio zahvalnost Skupštini Beograda i Ministarstvu kulture i informisanja Srbije koji su za jubilej Bitefa odvojili više novca nego ranijih godina.

Prema oceni Latinovića, ta sredstva su, s obzirom na krizu, zadovoljavajuća.

Značajnu podršku Bitefu dale su i strane ambasade i kulturni centri, kao i mnogobrojni sponzori.

Konferenciji za novinare nije prisustvovala nova gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, kako je ranije bilo najavljeno iz Skupštine grada, a kako je rečeno, ovo je bila tehnička konferencija, za razliku od glavne, najavne, na kojoj su učestvovali i tadašnji ministar kulture Ivan Tasovac i gradski sekretar Vladan Vukosavljević, koji je u medjuvremenu imenovan za ministra.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.