Srpski rok dokumentarci na DORF-u

Izvor: B92, 03.Mar.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski rok dokumentarci na DORF-u

Na festivalu dokumentarnog rok filma DORF od 4. do 7. marta u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci, učestvovaće i filmovi o srpskim rok izvođačima - Vladi Divljanu i grupi ,,Boye”.

Na programu su filmovi ,,Vlada" slovenačkog režisera Rudija Urana (2009) i ,,Prvi pravi ženski zvuk"(na fotografiji) Brankice Drašković iz Novog Sada (2009). Oba filma na DORF-u imaju hrvatske premijere.

Uranov ,,Vlada" govori o gastarbajterskim danima Vlade Divljana, nekadašnjeg člana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novotalasne grupe ,,Idoli" iz Beograda.

Film je predstavljen kao ,,zaslužena posveta jednom od najvažnijih učesnika mitskog novog talasa" koji pruža "portret umetnika iz njegove gastarbajterske faze - boravka u Austriji i Australiji".

Film ,,Prvi pravi ženski zvuk" Brankice Drašković predstavlja ,,Boye” iz Novog Sada kao ,,grupu koja se početkom osamdesetih, oživljavajući žensku liniju duha u jugoslovenskom rokenrolu, sa punom svešću o vrsti muzike za koju su se opredelile, izborile svoje mesto na do tada isključivo 'muškoj' sceni".

Film pokriva dvadesetogodišnje postojanje grupe ,,Boye" i prikazuje je, kako se navodi, ,,kao deo mnogo šireg kulturnog i društvenog konteksta u kojem su se (članice benda) razvijale ne samo kao kvalitetne muzičarke, već i kao samosvojne individue svesne vremena i okruženja u kojem su stvarale".

Pored dva filma koji se bave srpskim umetnicima, na DORF-u će biti prikazan i film srpskog dokumentariste Marka Cvejića ,,Radio Apokaliptiko", koji je napravljen u slovenačkoj produkciji.

Ovo ostvarenje bavi se festivalom ,,Metal kamp" u gradiću Tolmin u Sloveniji koji tokom sedmodnevnog trajanja manifestacije biva preplavljen desetinama hiljada ljubitelja hevi metal zvuka.

Na DORF-u će biti prikazano 20 rok dokumentaraca iz celog sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.