Srpski filmovi u Motovunu

Izvor: B92, 02.Jul.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski filmovi u Motovunu

Na ovogodišnjem, 12. po redu, Motovun Film Festivalu koji će se od 26. do 30. jula održati u istarskoj varošici Motovun, biće prikazano ukupno 75 filmova, među kojima je i nekoliko srpskih.

Kako je novinarima na konferenciji za medije izjavio direktor festivala Igor Mirković, glavni program obuhvata 27 dugometražnih filmova koji daju uvid u najbolje filmove iz sveta i regiona, kombinujući više puta nagrađene sa onima "koji su manje poznati, ali imaju dušu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Festival otvara film koji govori o korupciji, a zatvara dokumentarac o potpunoj propasti nekada moćne utvrde kapitalizma, američke auto-industrije u Detroitu, rekao je Mirković.

Ovogodišnja Zemlja partner je Slovenija, pa će kroz program "Novi slovenački film" biti predstavljeni najbolji naslovi slovenačke kinematografije u zadnjih 20 godina u izboru selektora festivala Jurice Pavičića.

Mirković je najavio i mnoštvo filmskih gostiju, među kojima su i montipajtonovac Teri Džons, rok dokumentarista Džulijen Templ i rumunski režiser Razvan Radulesku.

Mirković je najavio dve nove nagrade - jedna od njih je Nagrada "Bauer" po poznatom režiseru Branku Baueru koja se dodeljuje najboljem filmu godine iz sedam regionalnih kinematografija: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, i Slovenije.

Ove godine dodeliće se i nagrada "Nepotkupljivi" za najbolji film koji tretira problem korupcije u čemu je suradnik festivala Transparensi Internešenel Hrvatska, a sponzor nagrade je Siemens.

S obzirom da je na festivalu više filmove zajedničke regionalne produkcije, Mirković je izjavio da "zemlje koje imaju zajedničku filmsku tradiciju, čiji se jezici međusobno razumeju i jedni drugima znaju glumce to treba da iskoriste i učine sve da kinematografski prostor ovog dela Evrope bude objedinjen kako bi bilo lakše plasirati filmove".

Na pitanje o "Srpskom filmu" koji će svoju hrvatsku premijeru imati u Motovunu, Mirković je rekao da je to šokantan i ekstreman film.

"Mi podržavamo sve što je umetnički hrabro i zbog toga želimo da publika vidi taj film. O tome koliko je to filmsko delo ekstremno, svako će da sudi za sebe", rekao je direktor festivala.

Osim "Srpskog filma" u Motovunu će biti prikazan film "Flešbek" Aleksandra Jankovića, kao i filmovi "Besa" Srđana Karanovića, omnibus "Neke druge priče" koji je osmislio srpski filmski kritičar i producent Nenad Dukić, s pet kratkih priča režiserki s područja bivše Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.