Srpski film šokirao Ostin

Izvor: B92, 16.Mar.2010, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski film" šokirao Ostin

Na festivalu "South By Southwest" u Ostinu, u okviru programa SX Fantastic, prikazano je debitantsko ostvarenje reditelja Srđana Spasojevića "Srpski film", koje je šokiralo veći deo publike.

"Šokantan, kontroverzan, zastrašujući", samo su neki od prideva koji prate internacionalnu promociju "Srpskog filma" filma koji još uvek nema domaćeg distributera, kao ni datum premijere u srpskim bioskopima. U glavnim ulogama su Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Jelena Gavrilović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Katarina Žutić. Direktor fotografije je bio Nemanja Jovanov (Život i smrt porno bande), a za muziku je bio zadužen Sky Wikluh.

Pojavile su se i prve kritike uticajnih sajtova i blogova. Quint (www.aintitcool.com) kaže da mu je negde na pola filma pala vilica, i to bukvalno. Uvek je mislio da je "padanje vilice" samo fraza, međutim upravo mu se to dogodilo dok je gledao film. "Ne kažem da je "Srpski film" najuvredljiviji film koji sam gledao, ali bez preterivanja mogu da kažem da je to prvi, posle mnogo, mnogo vremena, koji me je iskreno šokirao scenama koje sam gledao. Duboko sam bio potresen i neopisivo šokiran."

Todd Brown, kritičar sajta www.twitchfilm.net kaže da je film izvanredan i da iznenađuje svojoj zrelošću, posebno ako imamo u vidu da je u pitanju debitantski film. "Ovaj film ima nameru da vas kazni, ne da vas zabavi. I u tome uspeva apsolutno. Sve vreme vam je zlo dok ga gledate i to mu je glavna srha. Da li je gledanje "Srpskog filma" prijatno iskustvo? Nadam se da nije. Ovo je neverovatno moćan film. Samo na projekciju nemojte da vodite vašu majku..."

Posle festivala South By Southwest, "Srpski film" će biti prikazan na festivalu u Briselu (23-30. jun), na montrealskom festivalu Fantasia (8-27. jul), kao i na festivalu u Stokholmu (17-28. novembar).

Više o premijeri "Srpskog filma" u Ostinu pročitajte na blogu Srđana Mitrovića , a pogledajte i neke domaće recenzije na postu Inner party Srpski Film (SXSW premijera).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.