
Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2022, 10:28
Srpska šljivovica na listi UNESKO-a
Tradicionalno srpsko piće - rakija-šljivovica, kao i način pripreme i konzumiranja, uvršteni su na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska. Odgovarajuća odluka doneta je na 17. sednici Međuvladinog komiteta Uneska za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja se održava u Maroku, saopštilo je u Ministarstvo kulture Srbije. „Element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije `Javna praksa i saznanja u vezi sa pripremom i konzumacijom tradicionalnog napitka od šljive – šljivovica` od danas je uvrštena na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska“, saopštila je pres služba Ministarstva. Kako navode iz Ministarstva, na listi se ne nalazi samo alkoholno piće, već i ceo tradicionalni kompleks koji se vezuje za srpsku šljivovicu. "Nominacija objedinjuje kulturu gajenja šljive, narodne zanate, običaje, `pečenje` (destilaciju) šljivovice i njeno korišćenje tokom ličnih ili društvenih događaja", napominju u Ministarstvu kulture. Rakija je tradicionalno balkansko jako alkoholno piće koje se dobija destilacijom fermentisanog voća, čija jačina može da varira od 40 do 60 stepeni i više. U Srbiji, koja je na trećem mestu u svetu po proizvodnji šljive, najzastupljenija je rakija-šljivovica. Kao sirovina za rakiju mogu poslužiti i grožđe, jabuke, breskve, kajsije, dunje, kruške, dud, itd. Srpska rakija pod nazivom „Srpska rakija-šljivovica“ je 2007. godine dobila sertifikat EU, čime je postala prvi zaštićeni proizvod u Srbiji sa geografskim poreklom.