Srpkinja kćerka kineskog cara

Izvor: Vesti-online.com, 11.Nov.2016, 05:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpkinja kćerka kineskog cara

Kao princeza ledenog srca srpska operska diva Dragana Radaković opčinila je kinesku publiku na međunarodnom festivalu klasične muzike u gradu Makao.

 Naša operska pevačica je u Pučinijevoj operi "Turandot" igrala naslovnu ulogu, tumačeći lik ćerke kineskog imperatora. Impozantna scenografija, balet, plesači sa štapovima, maskama, mačevima i drugim rekvizitima koji se koriste u tradicionalnim kineskim igrama, doprineli su da predstava izgleda grandiozno.

Kostimi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su umetnike majstorski maskirali tako da je sve ličilo na bajku uživo. Opera je tokom festivala prikazana četiri puta i postigla je ogroman uspeh.

- Sala kulturnog centra u Makau je uvek bila krcata, a nakon predstave, ljudi su uredno u vijugavim dugačkim redovima čekali da fotoaparatima ili mobilnim telefonima ovekoveče uspomene sa glavnim protagonistima opere. Fotografisali smo se i po 45 minuta, sve je zaista bilo nestvarno - pokušala je umetnica za "Vesti" da dočara atmosferu.

Ona je još puna utisaka. Navodi da je u Makau u svim prodavnicama, luksuznim poput Šanela, Prade, ali i onim pristupačnijim kao što je Najk, na razglasu emitovana klasična muzika.

- Kinezi su fascinantan narod koji napreduje u svim oblastima života. Brižljivo neguju kulturu da je to nama u Srbiji nezamislivo. Samo u operu "Turandot" je uloženo dva miliona evra, a gde su ostale predstave na repertoaru? Kakva vam je kultura, takav vam je i narod!

Pučinijevo delo, inače, izvodi od 2014. godine. U Sidneju je ovog proleća pevala je u ulozi princeze Turandot čak 14 puta. Za nju je svaka nova produkcija ovog dela novo uživanje:

- Kostimi, scenografija, tim saradnika kao i nova režija sve se razlikuje od produkcije do produkcije. Note su iste ali sve ostalo dobija novo ruho. Pučinijeva opera u Kini je ovog puta bila vizija italijanskog reditelja Đankarla del Monaka, sina čuvenog operskog pevača Marija del Monaka. Dirigentsku palicu držao je jedan od najpoznatijih kineskih dirigenata Lu-Dža.

Imali smo sreće da Draganu Radaković uhvatimo u Beogradu jer svakog meseca bar jedanput pakuje kofere i odlazi na različite krajeve planete.

Ljubitelji opere će Draganu moći da gledaju u novembru u Pekingu, a već krajem decembra nastupaće na daskama čuvene sidnejske opere. Ovog puta na sceni neće biti ledena princeza, već će tumačiti ulogu Santuce u operi "Kavalerija rustikana". Ovo delo je jedna od najlepših italijanskih verističkih opera. Delo u mnogo čemu nastoji da približi opersku umetnost svakodnevnom životu. Izvešće se u saradnji sa engleskom kraljevskom operom Kovent Garden.

Dragana Radaković je rođena u Novom Sadu, živi u Beogradu. Ova dama je dokaz da trudom može sve da postigne, supruga, majka prelepog dečaka i devojčice, diplomirala je i magistrirala na dva odseka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Solo pevanje u klasi profesorke Radmile Bakočević i dirigovanje u klasi profesora Stanka Šepića. Nastavila je stručno usavršavanje u Italiji.

Predaje na Fakultetu muzičke umetnosti. Učenje mladih talentovanih studenata je za nju večita inspiracija i velika odgovornost.

- Kada nešto volim, ne štedim sebe, pa tako ni svoj glas kako bih studentima prenela sve što treba. Smatram da naša omladina na mom primeru može mnogo da nauči.

Tvrdi da nije sve tako crno u umetnosti, savetuje mladima da budu istrajni, vredni, radni i da uvek budu ponosni na svoju zemlju.

- Nažalost, naša zemlja odavno izvozi napolje svoje najbolje talente. Volim moju domovinu iako ne nastupam u Srbiji, volim to što je predstavljam u svetu. Osećaj je neprocenjiv kada vam cela sala tamo negde ustane i aplaudira, a vi potičete iz države za koju nekolicina ne zna ni gde se nalazi.

Lepota ovog posla je što je muzika bezgranična umetnost.

- Ona se uvek interpretira na originalnom jeziku koji je kompozitor napisao, bez razlike da li ste u Kini, Australiji ili Mađarskoj... Vi ste umetnik sveta!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.