Srbija obeležava Svetski dan poezije

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obeležava Svetski dan poezije

Ova manifestacija će trajati do 22. marta.

Svetski dan poezije, 21. mart, biće obeležen mnogim manifestacijama širom Srbije, a danas je u Beogradu i Kikindi počeo festival "Svetski dan(i) poezije 2017" pod sloganom "Čiji se glas čuje".

OVO SAM ČEKAO 20 GODINA! Evo kako je nastala NAJBOLJA scena u legendarnim "Maratoncima"! (VIDEO)

Nepravedno pala u zaborav! Jelena Dimitrijević - najzanimljivija žena srpske kulture! (FOTO)

Osim popularizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poezije kao književnog žanra, manifestacija ima za cilj informisanje javnosti o novostima na književnoj sceni Evrope i SAD, kao i uspostavljanje veza između srpskih i inostranih autora.

Preminuo novinar Anđelko Dragojević

Među učesnicima festivala naći će se poete iz čitavog sveta kao što su Lučano Čekinel iz Italije, Ron Vinkler iz Nemačke, Eva Zonenberg iz Poljske, Damir Šodan iz Holandije, Promož Čučnik iz Slovenije, Đani Gregori Fornet iz Francuske...

Neki od domaćih pesnika koji će učestvovati na festivalu su Radmila Lazić, Vladimir Kopicl, Bojan Savić Ostojić, Ognjenka Lakićević, Maša Senčić...

Festival će se održavati u nekoliko programskih celina.

ODLAZAK VELIKANA: Preminuo slavni pisac!

Segment festivala "Slušanje poezije" naglasiće ovogodišnju temu manifestacije kroz glas, ritam i melodiju teksta jer književnost nije samo individualna stvaralačka aktivnost već polje razmene i suštinske društvene komunikacije. Pesnici će čitati svoju poeziju sinhrono na nekoliko punktova u KCB-u, dok će publika podeljena po grupama cirkulisati od punkta do punkta.

Otvara se Muzej Jovana Cvijića

U programskoj celini festivala pod naslovom "Šta se čuje iza zida" predstaviće se autori iz Evrope i regiona koji su prvi put u Beogradu i Kikindi.

Frenk Oz: Dizni nikad neće razumeti Mapet šou

Potpuna programska novina u 17. izdanju festivala biće koncertna linija u kojoj će se predstaviti bendovi, muzičari i projekti: "Ah Ahilej", "Kralj Čačka" "Nebograd", "The Vocal Clash" i "Orasi".

Takođe, Zadužbina "Dositej Obradović" i Narodno pozorište u Beogradu obeležiće "Dan poezije" na sceni "Raša Plaović".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.