Srbi se diče svojim dobrim glumcima

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi se diče svojim dobrim glumcima

Piše: Ivan Velisavljević

Nakon prijema kod gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, kome su, pored ministra kulture Nebojše Bradića, prisustvovale i ugledne diplomatske zvanice, predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Makedonije, Velike Britanije i SAD, brojni gosti popularnog Festivala glumaca preselili su se u Nišku tvrđavu. Čast da otvori festival imala je Svetlana - Ceca Bojković. Ona je počela konstatacijom da je Bog srpskom narodu mnoge stvari, nažalost, uskratio, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da mu je mnoge i dao. Osim velikanima poput Tesle, Pupina i Andrića, kazala je Svetlana Bojković, srpski narod može da se podiči i sjajnim glumcima. O tome su svedočili brojni majstori glume koji su zajedno sa Cecom Bojković stajali na sceni: Mira Stupica, Rada Đuričin, Vjera Mujović, Dragoslav Ilić, Anica Dobra, Miodrag - Miki Krstović, Feđa Stojanović, Siniša Ubović, Goran Jevtić... Niškoj publici predstavljen je i žiri u sastavu Petar Kralj, Marija Vicković i Radmila Živković, predsednica žirija. NJih troje će odlučiti o nagradama festivala, prvenstveno o tri najznačajnije. Gran pri Naisa prati iznos od 170.000 dinara, a nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu, Car Konstantin i Carica Teodora, po 120.000 dinara. Gradonačelnik Miloš Simonović je predao ključeve grada glumcima i rekao da će u narednih sedam dana ovi umetnici upravljati Nišom. Usledila je himna „Bože, pravde“, a spektakularan vatromet iznad tvrđave, praćen grandioznom muzikom, naterao je publiku da oduševljeno gleda u nebo. Mnogi su poželeli da mobilnim telefonima ovekoveče taj trenutak. Kada se dim razišao, krupni plan Anice Dobre u filmu Stefana Arsenijevića „LJubav i drugi zločini“ započeo je ono zbog čega festival i postoji: filmski program.

Zainteresovani će tokom sedam dana moći da vide dvanaest filmova, praktično celokupnu srpsku produkciju između dva festivala. Zvanično, veče je završeno filmom „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića. Nezvanično, Nišlije su do kasno u noć bile u prilici da popularne glumce vide kako šetaju ulicama grada, sasvim kao sugrađani Niša. Desilo se i ono što je moglo da zbuni lakoverne gledaoce: dva sukobljena junaka iz „Četvrtog čoveka“, Nikola Kojo i Dragan Petrović Pele, provozali su se u crnom džipu pokraj zgrade Banovine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.