Spomenici na Kosovu: srpski ili pravoslavni

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenici na Kosovu: srpski ili pravoslavni

Najavljena kosovska baza podataka u kojoj će spomenici SPC biti zavedeni autentično, kao nasleđe Pravoslavne crkve. – Ta priča o jedinstvenoj i nedeljivoj kulturnoj baštini ispričana je sa određenim namerama, kaže arheolog Marko Popović

Vest da je kosovsko Ministarstvo kulture, u saradnji sa ambasadom Velike Britanije, pokrenulo rad na elektronskoj bazi podataka o svim kulturnim spomenicima i vrednostima različitog sadržaja i oblika na Kosovu, izazvala je reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u srpskoj kulturnoj javnosti. Tim pre što je kosovski ministar kulture Valjton Bećiri za B92 izjavio da mu je namera da kulturna baština bude sačuvana i promovisana da pokaže da je jedinstvena i nedeljiva.

Bećiri je još dodao da će spomenici Srpske pravoslavne crkve biti zavedeni autentično, kao nasleđe Pravoslavne crkve, kao što će biti popisani i objekti muslimanske i katoličke zajednice.

Marko Popović, arheolog, predsednik Komisije za spomenike od izuzetnog značaja i srpske spomenike u inostranstvu pri Ministarstvu kulture Republike Srbije, za „Politiku” je ovu situaciju jasno prokomentarisao na sledeći način:

– Nad spomenicima srpske kulture nikakve nadležnosti nemaju kosovske institucije što je jasno definisao i sporazum od šest tačaka o raspoređivanju Euleksa na Kosovu. Izborili smo se da kulturno nasleđe uđe u ovaj sporazum koji se oslanja na Rezoluciju 1244, koja ne priznaje kosovsku nezavisnost. Mi kulturnu baštinu u Republici Srbiji ne delimo i za nas je značajna i džamija i crkva, a na Kosovu branimo ono što je za nas od vitalnog značaja. Kosovske institucije će neprekidno nasrtati na tu našu baštinu a mi ćemo morati da je branimo. Još uvek nemam podatke da je kosovska vlada pokrenula stvaranje te baze podataka, i nisam upoznat sa detaljima. Ta priča o jedinstvenoj i nedeljivoj kulturnoj baštini i o spomenicima SPC koji će biti zavedeni kao nasleđe pravoslavne crkve ispričana je sa određenim namerama. Šta to znači pravoslavna crkva na Kosovu? Vi tamo imate albansku i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Marko Popović dodaje:

– Moguće je da je to pokušaj da na mala vrata kosovski organi budu uvučeni u rad na srpskim spomenicima kulture na Kosovu. Vrlo je jasan stav koji je proistekao iz dogovora i sa Unmikom i sa Euleksom da se na zaštiti srpskih spomenika na Kosovu i Metohiji ne pojavljuju kosovske službe. Manastiri na Kosovu – Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška već nekoliko godina su pod zaštitom Uneska kao srpski kulturni spomenici.

Vera Pavlović Lončarski, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da je o ovoj informaciji o kosovskoj bazi podataka čula iz vesti Tanjuga i naglasila da ne zna zašto kosovska vlada radi novu bazu podataka.

– Naša baza podataka već postoji i sadrži sve spomenike kulture na našoj teritoriji i ona može da se vidi na sajtu Republičkog zavoda. Upravo smo, zahvaljujući prilivu sredstava, počeli da je prevodimo na engleski jezik. Mi smo objavili i knjigu „Spomeničko nasleđe”, u kojoj takođe postoje svi podaci o našoj kulturnoj baštini. Bazu podataka imamo unutar kuće i ona može takođe da se pogleda. To što se dešava je, na neki način, pre mešanje državne politike, a politika zaštite spomenika tu je minorna. Tu njihovu kosovsku bazu podataka ne mogu da komentarišem dok se ne pojavi, i o njoj sada ne možemo da pričamo. Osim toga, naši spomenici se nalaze i na Uneskovoj listi zavedeni kao srpsko kulturno nasleđe i to, takođe, nešto znači – rekla je za „Politiku” Vera Pavlović-Lončarski.

B. Lijeskić

[objavljeno: 26/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.