Slobodan Maldini: Paladijanac i 40 gladnih bikova

Izvor: Arte, 14.Feb.2018, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Maldini: Paladijanac i 40 gladnih bikova

Na retrospektivnoj izložbi Slobodana Maldinija "Paladijanac i 40 gladnih bikova" predstavljeni su arhitektonski crteži izrađeni pre oko 40 godina. Otvaranje je u petak, 16. februara u 18h, Dvorac Eđšeg, Antona Čehova 4. Novi Sad.

Izloženi radovi su nastali u vreme kada je autorovo stvaralaštvo primilo snažne uticaje velikog poznavaoca arhitekture italijanske renesanse Džejmsa Akermana u Vićenci tokom Maldinijevih studija dela italijanskog pozno-renesansnog arhitekte Andrea >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Paladija i poslediplomskih studija mitologije arhitekture kod mentora - protomajstora Bogdana Bogdanovića.

Izložbeni eksponati prethodno su činili delove postavki nekoliko Maldinijevih samostalnih izložbi priređenih počev od 1978. pa do sredine osamdesetih, što ih danas čini antikvarnim artefaktima. U vreme nastanka, na međunarodnom planu Maldinijevi crteži su autora svrstali među najpoznatije srpske postmoderne predstavnike osamdesetih, ali su istovremeno bili nepremostiva smetnja koja je u to doba zaustavila njegovu karijeru i smestila stvaraoca u grupu neshvaćenih "crtača-negraditelja". Iako je Maldini 1985. godine na poziv međunarodnog žirija učestvovao na svetski prestižnom "Pariskom bijenalu" zajedno sa ikonama svetske avangarde u arhitekturi, u Srbiji je izgradio mali, ali veoma značajan arhitektonski opus.

Među Maldinijeva najpoznatija dela iz osamdesetoh ubrajaju se spomenici na Kosovu i Metohiji: u Klini, Istoku i Kačaniku, koji su, zbog opšteg nerazumevanja simbola i poruka koje sadrže srušeni, a Maldini je zbog pogrešnog tumačenja spomenika u Klini, ispitivan u kosovskoj policiji. Jasan trag arhitekture sedamdesetih i osamdesetih sadrže serije njegovih crteža pod nazivima: Arhitektoni, Utopije, Hramovi vertikalne simetrije, kuće od zemlje, spomenici. Maldinijevi radovi predstavljaju imaginarne građevine, futurističke vizije, utopijska razmišljanja, u kojima je jasna autorova vizija neizgradivih monumenata, nastalih na oblacima autorove mašte. Danas, četrdeset godina nakon njihovog nastanka, publika ima jedinstvenu priliku da se putem Maldinijevih crteža i akvarela otisne u prošlost i neposredno oseti dah veličanstvenog vremena u kojem je stvaran postmodernizam u srpskoj arhitekturi.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.