Slike, crteži i animacije Saše Marjanovića

Izvor: Arte, 01.Sep.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike, crteži i animacije Saše Marjanovića

U utorak, 2. septembra u 19 sati u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5., otvara se samostalna izložba slika, crteža i animacija, autora Saše Marjanovića.

U ogledalu sa silama nemerljivim

Saša Marjanović – crteži, slike i animacije u Galeriji Kolarca

Svet još uvek nije do kraja raščaran, kako vole da tvrde filozofi. Iako ih ne vidimo, nisu iz njega još sasvim odbegli bogovi i demoni, ni druge više sile. Možda su samo uzmakli >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << u pozadinu i skrili se od nas, uzevši na sebe obličja svakodnevice. Retki među ljudima, među kojima su deca i jurodivi, možda i poneki umetnik, mogu još naslutiti njihovo prisustvo ovde, u vidokrugu koji se za ostale uglavnom sveo na svetlucajuću površinu ekrana.

Posebna atmosfera, pohranjena u fakturi i odnosu tamnih i svetlih površina, dominira crtežima Saše Marjanovića. Iz njih isijava snažan osećaj teskobe, zebnje, usamljenosti, melanholije, splina. Kao da su „sile nemerljive“ i nadnaravne u njima zaposele prostor profanog, enterijere i eksterijere svakodnevnih prizora. A zaposele su ga služeći se intenzivnijim i dubljim doživljajem realnosti: kroz doživljaj deteta, i doživljaj umetnika sa druge strane. Sumorni osećaj kišovitog dana, senoviti prostor stepeništa, ogledalo iz čije dubine vreba neznani lik, oreol tame iza plamena rođendanske svećice – sve ove „sitnice“ date u bogatom rasponu valera od najsvetlijih do najtamnijih – čuvaju neotkriveni veo Velike Tajne koja leži u biti detinjstva, i u biti stvaranja. U njoj je poslednja linija odbrane sveta od potpunog raščaravanja, ogoljenosti i besmisla.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.