Slikarstvo na perima Eve Jagice iz Bezdana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2020, 00:08

Slikarstvo na perima Eve Jagice iz Bezdana

Slikarsko platno nije uvek potrebno da bi se uradilo neko umetničko delo. Slikati se može i na kamenu, ljusci jajeta, svili, staklu. A jedna Bezdanka slika na perima. 

Eva Jagica iz Bezdana slikarstvom se bavi više od 20 godina. Slikala je i slika i dalje na platnu, staklu, svili, jajima, kamenu i na perima. Pera je počela koristiti nakon što je po narudžbi naslikala nekoliko slika Indijanaca. Razmišljala je kada može slikati pera, može i na perima.

"Koristim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akrilne boje i jako, jako tanke četkice. Pera su osetljiva i lako se raziđu, što ne bi tebalo da se desi, zato je potrebno veštine, srpljenja, mekana četkica i slika se kao bilo koja druga slika, bilo koja druga minijatura", priča Eva.

Eva slika na perima raznih vrsta ptica, a pera dobija iz zološkog vrta iz susednog Koluta. Šta će biti na slici zavisi od samih pera, njihove boje, oblika, veličine, ali to su uvek ptice.

"To su pera raznih prelepih ptica, orlova, papagaja. Ako je već pero od papagaja onda ću naslikati papagaja, sama pera kažu šta žele da budu", kaže ova zanimljiva umetnica.

Za jedno pero potrebno joj je od 40 minuta do dva sata rada.

"To me zabalja.Treba imati malo fantazije, malo srpljenja. Isključim se iz svakodnevnog života, zadubim u pera i svoje boje i sve drugo nestane", kaže Eva.

Osim što slika na perima Eva je ovih dana solikala i nojeva jaja. A njena pera simpatičan su poklon,pa su stigla i van granica naše zemlje. U šali kaže još samo nije slikala na ribljim krljuštima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.