Izvor: Blic, 16.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupe slike_arhiva iz propalih banaka

Skupe slike_arhiva iz propalih banaka

Slika Peđe Milosavljevića 'Beograd' iz 1963. godine, vlasništvo 'Invest banke', procenjena na 574.800 dinara, prodata je juče za rekordnih 1,8 miliona dinara na aukciji umetničkih dela banaka u stečaju koju je organizovala Agencija za osiguranja depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

Na aukciji organizovanoj u prostorijama 'Beobanke' ponuđeno je 66 umetničkih dela iz 'Investbanke', 'Beogradske banke', 'Jugobanke', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Beobanke' i 'Slavija banke' za koje se nadmetalo 35 kupaca. Za neke slike_arhiva je vladala prava jagma, kao što je bio slučaj sa 'Beogradom' Peđe Milosavljevića, za koji je depozit položilo devet kupaca. Među kupacima bilo je najviše pravnih lica i to banaka, ali je bilo i privatnih kupaca koji su uglavnom pokazali interesovanje za dela živih slikara (Bata Mihajlović, Cile Marinković, Predrag Nešković) koja su imala relativno umerene cene i nisu prelazile dinarsku vrednost od 2.000 evra. Neke slike_arhiva, čiju je početnu cenu odredio poznati ekspert, istoričar Nikola Kusovac, nisu značajno prešle te sume, ali je bilo dela čija je konača cena mnogostruko nadmašila početnu.

Slika poznatog umetnika između dva rata Koste Hakmana 'Predeo s maslinama' iz 1938. godine procenjena je na 86.000 dinara, a prodata je posle burnog nadmetanja za 350.000 dinara Atlas banci.

Ista banka je kupila sliku Jovana Bjelića 'Ulica', naslikanu 1929. godine, za 1,2 miliona dinara, a nadmetanje je započelo od 574.000. Dobru cenu od 900.000 dinara je postigla i slika Mladena Josića 'Vršidba', rađena 30-tih godina prošlog veka, a toliko je plaćeno i za sliku Gabrijela Jurkića 'Zbeg' iz 1914 godine. Zanimljivo je da su slike_arhiva ruskog imigranta Stjepana F. Kolesnikova, nastale između dva svetska rata, našle kupce koji su bili spremni da, polazeći od cena koje su bile oko 200.000, stignu do blizu 500.000 dinara.

O ukupnog broja ponuđenih slika, samo je nekoliko ostalo neprodato. (Tanjug)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.