Skulptura u gradu – studije slučajeva

Izvor: Arte, 07.Okt.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skulptura u gradu – studije slučajeva

Galerija Artget, Trg republike 5/I Nedelja, 13.oktobar 2019. u 11. časova, PANEL Skulptura u gradu – studije slučajeva Moderator: Danica Jovović Prodanović, arhitekta

Dva umetnika Ričard Dikon i Mrđan Bajić autori su koncepta i dizajna pešačke pasarele koja povezuje Kalemegdan i savsko šetalište. Prva faza realizacije ovog projekta, zajednička monumentalna skulptura “Odavde donde”,  je završena. Radovi na uređenju partera se nastavljaju i po njihovom okončanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << projekat će u potpunosti biti zaokružen.

Završetak skulpture, kao krune višegodišnje saradnje dva umetnika, povod je za organizaciju panela Skulptura u gradu – studije slučajeva.

Javne skulpture, obeležavanje istorijskih ličnosti, mesta sećanja i konstruisanje istorije su ne samo beogradski već i šire regionalni problem.

Beograd se kroz nekoliko poslednjih javnih konkursa za spomenička obeležja i komplekse suočio sa mnogim nedoumicama: akademski, devetnaestovekovni, tradicionalni ili savremeni  pristup zadatoj temi. Izabrana rešenja su u najvećem broju slučajeva primana sa neodobravanjem javnosti, a često i stručnjaka.

Ovaj skup želi da prikupi mišljenja stručnjaka, profesora univerziteta, umetničkih kritičara, profesionalca i kustosa, iz zemlje i inostranstva, kako bi se kroz prikaz studija slučajeva predstavio informativni presek veoma različitih iskustava, koja su nam možda manje poznata i izvan su polja sagledavanja naše sredine.

Cilj razgovora je da na osnovu kritički sagledanih primera iz domaćeg i međunarodnog konteksta, omogući ovdašnjoj publici i stručnjacima da iz drugog ugla i sa možda drugačije definisanim parametrima, još jednom valorizuju primere konkursnih rešenja i realizovanih skulpura u javnom prostoru iz beogradskog okruženja.

Namera je takođe da se sa pozicije struke, utiče na buduće raspise konkursa za skulptoralna obeležja, vodeći  pre svega računa o njihovim kulturno-istorijsko-prostornim kontekstima, ali i savremenom trenutku u kome dela nastaju i porukama koje treba da prenesu sadašnjim i generacijama koje tek dolaze.

Učesnici:

Ričard Dikon, vajar; Mrđan Bajić, vajar; Simona Čupić, istoričar umetnosti; Erik Pari, arhitekta; Andrea Šliker, kustos, Tejt  Britan;  DŽonatan Vud, kustos, Fondacija Henri Mur; Olivije Kaplen, kustos i kritičar, umetnički direktor, Fondacija Maght; Anri-Fransoa Debaje,  kustos i kritičar; Gijom Pikon, kustos i kritičar; Erik Derimo, galerista i kustos; Feđa Klikovac, umetnik i kustos

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Skulptura u gradu - studije slučajeva, BG

Izvor: SEEcult.org, 07.Okt.2019

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Kulturni centar Beograda Datum:  Sunday, October 13, 2019 - 11:00 Link:  http://www.kcb.org.rs SKULPTURA U GRADU - STUDIJE SLUČAJEVA - panel Umetnici Ričard Dikon i Mrđan Bajić...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.