Skapino balet iz Holandije na BFI

Izvor: B92, 12.Apr.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skapino balet iz Holandije na BFI

Holandska trupa Skapino balet iz Roterdama gostovaće 12. aprila u "Madlenianumu" u Zemunu sa dve predstave "Holandija" i "Bravo Čarli" na 8.Beogradskom festivalu igre.

Prema rečima direktorke BFI, balerine i koreografkinje Aje Jung, nakon nekoliko godina čekanja Beograd je upisan u kalendar prestižnog Skapino baleta, koji će na prvom gostovanju u Srbiji izvesti dve nove predstave iz svoje produkcije.

Kompanija koja gotovo nikada nije kod kuće i čija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su gostovanja planirana po nekoliko godina unapred, predstaviće se koreografijom svog umetničkog direktora Eda Vuba "Holandija" koja je premijerno izvedena u Roterdamu 2009.godine.

Predstava na muziku Kima Pohjonena, Erika Ehamparda i Fabiana Smita koju uživo izvodi Anemaria Labinjo govori o ljudima, njihovoj krhkosti i strastima, to je omaž Zlatnom dobu, platnima velikih slikara Fransa Halsa, Rembranta i Vermera ili nezaboravan miris holandske lale.

Koreograf Vub je postavio više od 30 naslova za Skapino balet, njegove koreografije predstavljaju virtuoznu kombinaciju klasične tehnike i pune slobode savremenog izraza.

Umetnički direktor Skapino baleta Vub je od 2004 godine umetnički direktor prestižnog Međunarodnog koreografskog takmičenja u Hanoveru.

Druga predstava koju će publika videti sutra uveče u Madlenianumu "Bravo Čarli" na muziku Kita Džereta i Frederika Šopena, jednog od najnagrađivanijih evropskih koreografa Marka Gekea, premijerno je izvedena u Roterdamu 2007.godine

Predstava je inspirisana romanom "Talasi” Virdžinije Vulf, to je priča bez priče koja leti u svim pravcima, kao talasi, koji se odlivaju i bujaju.

Prema autoru sam naslov "Bravo Čarli” ima više značenja, može se odnositi na cirkus, bar u Štutgartu, pozorište, Vijetnam i vojnu azbuku.

"Živimo u opasnim vremenima, koliko mrtvih tela prikazuje televizija kako bi tu sliku na kraju prihvatili kao normalnu. Na sceni, pokušavam da prikažem koliko je život povredljiv i poseban. To uvek činim sa osmehom i suzom, jer takav jeste život", kaže autor predstave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.