Sijena Miler kao Hičkokova opsesija

Izvor: B92, 04.Dec.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijena Miler kao Hičkokova opsesija

Sijena Miler (Sienna Miller) igraće glavnu uogu u drami o opsesiji Alfreda Hičkoka glumicom Tipi Hedren (Tippi) koja im je uništila karijere.

Film „The Girl” (Devojka), čije snimanje počinje sledeće nedelje, prikazaće kako je zaluđen 62-godišnji Hčkok seksualno uzneimravao 31-godišnju plavu staretu i pokušavao da kontroliše svaki vid njenog života - ispred i iza kamera.

Tipi je patila u tišini najvećim delom tokom te tri godine, ali je na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostavila svog mentora kad joj je on jasno stavio do znanja da njena buduća karijera zavisi od pristajanja na rediteljeve seksualne zahteve.

„Svi znaju da je Hičkok obožavao svoje plavuše. Nažalost po Tipi, on je prema njoj gajio uvrnutu i opsesivnu ljubav zbog čega se ona osećala užasnuto i izolovano”, kazala je Gvinet Hjuz (Gwyneth Hughes), autorka scenarija.

„Danas bismo to nazvali seksualnim uznemiravanjem, ali u to vreme taj koncept nije bio prihvaćen”.

Novi film inspirisan je knjigom „Spellbound By Beaty” Donalda Spotoa iz 2008.

Hičkokova ospednutost Tipi počela je 1961. kada ju je slučajno ugledao u jednoj TV reklami za dijetalni napitak. Ubeđen da je pronašao novu Grejs Keli (Grace Kelly), reditelj je ignorisao činjenicu da Hedrenova nije imala pravo glumačko iskustvo i dodelio joj glavnu ulgou u filmu „Ptice” (1963).

Hičkok je odlučio da Tipi preobrazi u savršenu holivudsku ikonu, preuzevši kontrolu nad svim aspektima njenog života, uključujući i ishranu i način na koji se oblačila van snimanja. Tada razvedena, Tipi je u početkiu bila zahvalna za toliku pažnju. Ali, postajala je sve uznemirenija kako je Hičkokova opsesija počela da izmiče kontroli, prvo na snimanju „Ptica” a kasnije i na njihovom sledećem zajedničkom filmu, „Marni”.

Hičkok, koji je neprestano zurio u Tipi između scena, zabranio je glumici da se vozi u kolima sa kolegama i insistirao je da sve razgovore vode isključivo u četiri oka.

Obasipao ju je nepotrebnim poklonima, pratio po gradu i, potpuno opsednut, čak slao primerke njenog rukoposa grafolozima.

Tipi, koja je potpisala sedmogodišnji ugovor sa rediteljem, trpela je ova maltretiranja iz straha da će biti stavljena na crnu listu ako progovori.

Ali konačno je odustala kad joj je Hičkok na snimanju „Marni” jasno stavio do znanja da nikada više neće raditi ukoliko ne udovolji njegovim seksualnim zahtevima.

Tipina odluka da prekine ugovor ne samo da je zaustavila njenu karijeru, već je to imalo užasavajući uticaj i na reditelja koji je od tada prekinuo svoj dugačak niz filmskih hitova.

I Spoto i Tipi, koja danas ima 81 godinu, pristali su da sarađuju na scenariju. Hedrenova (inače mama poznate glumice Melani Grifit) se već sastala sa Milerovom (29) i razgovarala sa njom o ulozi.

Snimanje počinje sledeće nedelje i biće emitovano na BBC2 sledeće godine.

Imelda Stonton će igrati Hičkokovu suprugu Almu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sijena Miler igra Hičkokovu žrtvu Tipi Herden

Izvor: Blic, 05.Dec.2011, 14:10

Glumica Sijena Miler u drami ‘The Girl’ glumiće Tipi Herden, kojom je bio opsednut pokojni filmski redatelj Alfred Hičkok...Film, čije snimanje počinje sledeće godine, prikazaće kako je tada 62-godišnji Hičkok seksualno uznemiravao 31-godišnju glumicu i pokušavao da kontroliše njen privatni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.