Šijanu i Andriću podrška Bugarskog filmskog centra

Izvor: B92, 27.Jun.2019, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šijanu i Andriću podrška Bugarskog filmskog centra

Bugarski nacionalni filmski centar nedavno je obelodanio projekte koje će podržati u prvoj rundi ovogodišnjih konkursa tog tela, a među odabranima su i projekti novih filmova reditelja Slobodana Šijana i Radivoja Andrića.

Šijanov film "Budi Bog s nama" produciraju kuća "Gargantua Films" i producent Marko Paljić, hrvatski koproducent je "Maxima film", a tu su i crnogorska kuća "Artikulacija Film" i "Sirena Film" iz Češke.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Šijan.

Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima "Fest Forward" (specijalna nagrada žirija), "CineLink" u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Projekat filma "Budi bog s nama" do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenački filmski centar, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 90.000 evra, a bugarski koproducent je kuća "The Choućkov Brothers".

"Leto kada sam naučila da letim" u režiji Radivoja Andrića je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, a producenti Maja Popović i Milan Stojanović (SENSE Production).

Priča filma prati jedanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću će ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Projekat "Leto kada sam naučila da letim" je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program "Film Teep" u Rumuniji, kao i kroz učešće producenta Maje Popović u programu "EAVE Producers Workshop".

Predstavljen je i na koprodukcionim marketima i forumima u Amsterdamu i Varšavi, a tu je i zvanična podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Ovaj film je izborio i za podršku programa MEDIA - Kreativna Evropa, a Bugarski nacionalni filmski centar je opredelio 112.437 evra i bugarski koproducent je "Art Fest". U obrazloženju konkursne komisije FCS-a navedeno je da "jasno žanrovski i stilski profilisana, sigurnog autorskog rukopisa, ova adaptacija romana Jasminke Petrović u sebi ima sve kvalitete vrhunskog porodičnog i dečijeg filma".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.