Izvor: Blic, 14.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šezdeset godina na sceni

Šezdeset godina na sceni

- Jedini izročiti uslov, kada sam pristala na ovu proslavu, bio je da se ne govori o meni. Nisam htela da izađe ministar na scenu pa me ušećeri, potom me upravnik još zasladi a onda da me na kraju kolega ulepi. Publika tačno zna šta oseća za svakoga i nisu potrebne nikakve reči objašnjenja. Za mnoge ja sam kao Kosovska bitka i ne treba ništa govoriti. Ovim rečima se na jučerašnjoj konferenciji za štampu održanoj u Narodnom pozorištu, prisutnima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obratila glumica Mira Stupica koja obeležava šezdeset godina glumačkog života. Jučerešnjem okupljanju, na kome su bili prisutni ministar kulture u Vladi Srbije Branislav Lečić, upravnik Narodnog pozorišta Ljubivoje Tadić, upravnik Crnogorskog Narodnog pozorišta Branislav Mićunović, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović i direktor Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Ksenija Radulović, najavljen je tok manifestacije 'Dani Mire Stupice, koji se od 24. do 27. novembra, održavaju u Narodnom pozorištu Beograd. Za sada su svoje učešće, pored ostalih potvrdili, gudači Svetog Đorđa, hor 'Krsmanović', Ana Kotevska, Mihailo Janketić, Oliver Njego, primabalerina Milica Bjelić, Bora Dugić i Rade Šerbedžija. Manifetacija počinje u subotu 24. novembra promocijom knjige Mire Stupice 'Šaka soli'. Isto veče u organizaciji MPUS biće otvorena izložba fotografija i dokumenata o Miri Stupici, dok će na Velikoj sceni biti održano slavljeničko veče u kome učestvuju saradanici i prijatelji umetnice. Drugog dana, studenti treće godine FDU u klasi Predraga Bajčetića izvde predstavu 'Komedijaši', zatim će Jugoslovensko dramsko pozorište, matična kuća Mire Stupce, izvesti predstavu 'Bure Baruta', dok će poslednje večeri 27. novembra, biti izvedena jedina predstava u kojoj Mira Stupica igra u ovom trenutku, 'Princeza Ksenija od Crne Gore', Crnogorskog dramskog pozorišta.

'Smatram da sam imao sreće što sam ministar u vreme kada se slavi ovaj jubilej', rekao je ministar kulture u Vladi Srbije Branislav Lečić, izrazivši svoje zadovoljstvo zbog održavanja ove manifestacije, dok je Bransilav Mićunović, direktor CNP, rekao da je 'Mirino učešće u predstavi CNP deo njene misije u obnovi ovog pozorišta'. Govoreći u ime JDP, matičnog pozorišta Mire Stupice, upravnik ovog pozorišta Gorčin Stojanović je izarazio nadu da će 'u skoroj budućnosti moći da organizuje sličnu manifestaciju u obnovljenom Jugoslovenskom dramskom pozorištu', dok je Ljubivoje Tadić upravnik Narodnog pozorišta rekao da su 'dani Mire Stupice organizovani u slavu energije i tradicije koju je ova velika glumica donela u naše pozorište'. Skup je zaključila slavljenica rečima: 'Iako sam ja dobila priznanje 'glumica veka' niko ne zna ko je glumac veka' i zapitala se 'ko se danas seća Žanke Stokić ili Dobrice Milutinovića?' Ž. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.