Šest decenija Pozorišta na Terazijama

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 23.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest decenija Pozorišta na Terazijama

Godišnju nagradu dobio je Željko Jovanović, umetnički direktor kuće, dok su 21 članu glumačkog ansambla predstave „Briljantin” uručene zahvalnice

Pozorište na Terazijama juče je obeležilo šezdeseti rođendan. Bila je to prilika da se članovi ansambla, prijatelji i poklonici ovog jedinstvenog muzičkog teatra, prisete svih važnih događaja kojih je u ovoj kući za proteklih šest decenija bilo mnogo.

Prisutne goste kroz svojevrsni scenski vremeplov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vodili su direktor kuće Mihailo Miša Vukobratović, glumica Branka Mitić, koja je ceo svoj radni vek provela u ovoj kući, teatrolog Jovan Ćirilov i drugi umetnici.

Predstavljena je i monografija posvećena ovom muzičkom teatru i uručena su tradicionalna priznanja. Godišnju nagradu dobio je Željko Jovanović, umetnički direktor kuće, dok su 21 članu glumačkog ansambla predstave „Briljantin” uručene zahvalnice. Zahvalnice su dobili i Goran Mladenović, inspicijent, Ljubiša Lazarević, dirigent, Ivana Nedeljković, saradnik u marketingu, i Ranko Dragić Kijuk, dizajner, za doprinos sastavljanju monografije.

Pre šest decenija, 23. decembra 1949. godine osnovano je kao Humorističko pozorište, zatim se od 1954. do 1959. zvalo Beogradska komedija, da bi spajanjem sa Beogradskim dramskim pozorištem, 1959. godine, postalo savremeno pozorište. Konačno, u sezoni 1975/76. postaje nezavisno i dobija svoj današnji naziv: Pozorište na Terazijama.

Za šest decenija svog postojanja na sceni Pozorišta na Terazijama smenjivale su se glumačke generacije i umetničke zvezde, od Branke Mitić, Željke Rajner, Dragutina Dobričanina, Miodraga Petrovića Čkalje, Miće Tatića, Vesne Predojević, Tanje Bošković, Danice Maksimović, Radeta Marjanovića, do danas aktuelnih Ivana Bosiljčića, Mine Lazarević, Jelene Jovičić, Nikole Bulatovića, Slobodana Stefanovića i drugih.

U prvih dvadeset godina repertoar ovog pozorišta činile su operete i komedije, a šezdesetih godina prošlog veka počinju da se izvode i prvi brodvejski komadi: „Oklahoma”, „Priča iz zapadnog kvarta” i „Poljubi me, Kato”. Danas predstave Pozorišta na Terazijama mesečno gleda više od sedam hiljada ljudi. Kako i ne bi kada se na repertoaru nalazi hit produkcija: „Cigani lete u nebo”, „Briljantin”, „Čikago”, „Maratonci trče počasni krug”, „Neki to vole vruće”....

B. T.

[objavljeno: 24/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.