Saradnja Vatikanske i Narodne biblioteke Srbije

Izvor: Akter, 08.Sep.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Vatikanske i Narodne biblioteke Srbije

Glavni arhivar i bibliotekar Apostolske biblioteke u Vatikanu nadbiskup Žan-Luj Bruges (Jean-Louis Brugues) potpisao je danas u Narodnoj biblioteci Srbije Protokol o saradnji dve ustanove

Saradnja predviđa razmenu publikacija, znanja i stručnjaka iz oblasti prikupljanja, čuvanja, obrade i zaštite bibliotečke građe.

"Koliko sam proučavao istoriju Vatikanske biblioteke, ovo je prva službena poseta predstavnika biblioteke osnovane u 15. veku i možemo da kažemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da je istorijska ali

nije iznenađujuća jer je Vatikanska biblioteka od osnivanja imala humanističku perspektivu, u našim fondovima su ne samo teološki sadržaji, imamo neke od najznačajnijih zbirki koje ilustruju širinu ljudskog zanja i bogatstva iz oblasti medicine, matematike, astronomije, istorije, geografije i nekih oblasti umetnosti kao što su muzika i slikarstvo", izjavio je Bruges novinarima nakon potpisivnja Protokola.

Bruges je u prvu posetu došao na poziv srpske vlade koja je pre tri godine inicirala saradnju dve bibliotečke ustanove, jedne od najstarijih i najznačajnijih riznica kulturne baštine u svetu Vatikanske biblioteke i najznačajnije biblioteke u Srbiji, nacionalne.

Vatikanska biblioteka uz nacionalnu biblioteku u Londonu i Parizu spada u tri najveće biblioteke na svetu sa zbirkama starih knjiga, rukopisa, manuskripta, takođe ima značajnu tradiciju stručnog znanja u oblasti restauracije starih rukopisa, iluminacija i minijatura.

Težište saradnje sa NBS je upravo u ovoj oblasti restauracije i konzervacije, razmeni stručnjaka na poslovima digitalizacije jer obe biblioteke teže modernizaciji. Jedan od velikih izazova za Vatikansku biblioteku je digitalizacija 1200 starih kineskih rukopisa koje poseduju.

Prema rečima Brugesa, ono što Kina ne poseduje, čuva se u Vatikanskoj biblioteci, zato je iako nemaju diplomatske odnose uspostavljena saradnja između Kine i Vatikana, organizuju se izložbe u Šangaju i drugim mestima da bi kineska javnost videla ovu bogatu zbirku starih kineksih rukopisa a zajednički se radi na tome da se ovaj fond digitalizuje kako bi kopije bile predate Kini.

Prema rečima v.d. direktora NBS Svetlane Jančić, potpisivanje Protokola o saradnji NBS i Apostolske biblioteke (VAV - Bibliotheca Apostolica Vaticana) je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji NBS, kao i izuzetno priznanje rada i ugleda NBS.

Jančić je istakla da biblioteke samo povezane mogu uspešno da odgovore na brojne i sve složenije zahteve modernog vremena zato je pre dve godine Dejan Ristić inicirao uspostavljanje institucionalne saradnje sa Apostolskom bibliotekom u Vatikanu, potpisano je Pismo o namerama koje je označilo uspostavljanje saradnje dve institucije.

Glavni arhivar i bibliotekar Apostolske biblioteke u Vatikanu posetiće danas i Arhiv Srbije, obići će čitaonicu i biblioteku Arhiva Srbije.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Saradnja sa Vatikanskom bibliotekom

Izvor: RTS, 08.Sep.2014

Glavni arhivar i bibliotekar Apostolske biblioteke u Vatikanu nadbiskup Žan-Luj Bruges potpisao je u Narodnoj biblioteci Srbije Protokol o saradnji dve ustanove...Protokol o saradnji predviđa razmenu publikacija, znanja i stručnjaka iz oblasti prikupljanja, čuvanja, obrade i zaštite bibliotečke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.