Saradnja Narodne biblioteke i Vatikana

Izvor: Beta, 08.Sep.2014, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Narodne biblioteke i Vatikana

BEOGRAD, 8. septembra 2014. (Beta) - Glavni arhivar i bibliotekar Vatikana Žan-Luj Bruges i upravnica Narodne bilioteke Srbije (NBS) Svetlana Jančić potpisali su u ponedeljak protokol o saradnji NBS i Apostolske biblioteke Vatikana.

Svetlana Jančić kazala je posle potpisivanja sporazuma da je saradnja dve biblioteke značajna za obe strane, jer će se raditi na razmeni publikacija, znanja i stručnjaka iz oblasti prikupljanja, čuvanja, obrade i zaštite bibliotečke gradje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />"Biblioteke nisu ostrva. Samo povezane u nacionalnim i medjunarodnim okvirima mogu da odgovore na sve složenije zahteve koje pred njih postavlja društvo", kazala je Jančić.

Nadbiskup Bruges kazao je da vatikanska biblioteka otvorena za istraživače celog sveta i da služi celokupnom čovečanstvu. On je kazao da će ovim protokolom biti otvorena saradnja stručnjaka.

"Potpisivanje sporazuma prvenstveno je usmereno ka razmeni znanja u oblasti restauracije, konzervacije i digitalizacije, ali i promovisanje u razmeni znanja. Želja Vatikana je i da istraživači iz Srbije i drugih slovenskih zemalja dodju u našu biblioteku i tamo rade svoje istraživačke projekte", kazao je Bruges.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.