Ruski prozor i dalje najtraženiji

Izvor: B92, 04.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski prozor i dalje najtraženiji

Na listi najprodavanijih knjiga u februaru, prema anketi Knjizare com. prvo mesto je, drugi mesec za redom, pripalo "Ruskom prozoru" Dragana Velikića, dobiniku NIN-ove nagrade za roman godine i nagrade "Meša Selimović" za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku u 2007. godini.

Ovaj osmi Velikićev roman, u izdanju "Stubova kulture", pojavio se u knjižarama sredinom 2007. i tada se nije našao na listama bestselera iako je bio veoma dobro primljen kod kritičara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Međutim, ulazak u najuži izbor za NIN-ovu nagradu bio je dovoljan stimulans da knjiga dobije drugo izdanje a nagrada, dodeljena sredinom januara, bila je dovoljna da već u januaru izbije na prvo mesto na listi hitova.

Prema anketi koja je obuhvatila 20 knjižara, od Banja Luke do Budve, a ne uključuje prodaju na sajmovima knjiga organizovanim u nekim gradovima (Novi Sad, Niš) pa ni u hipermarketima koja sve više uzima maha, drugo mesto na listi bestselera zauzeo je roman "Zapis duše" Ljiljane Habjanović-Đurović.

Treće mesto pripalo je sedmom nastavku serijala "Hari Poter i relikvije smrti" Džoan K. Rouling, koji je u januaru bio na drugom mestu pošto je za praznike bio njatraženija knjiga na sajmu knjiga u beogradskom Domu sindikata.

"Veštica iz Portobela" Paula Koelja zauzela je četvrto mesto.

"Dan zaljubljenih" Olafa Olafsona se prvi put pojavljuje na listi bestselera i to odmah na petom mestu.

Od istog izdavača (Samizdat B92) je i roman "Prijatelji, ljubavnici i čokolada" Aleksandra Mekol Smita, koji je zauzeo šesto mesto.Mekol Smit je odavno stekao svoje mesto na našem izdavačkom tržištu uspelim detektivskim serijalom o "Prvoj ženskoj detektivskoj agenciji".

Roman "Leto pre sumraka" Doris Lesing, prošlogodišnje dobitnice Nobelove nagrade, našao se na šestom mestu iako je objavljen posle nove godine, dok je "Peto dete" iste autorke koji je u januaru bio na desetom mestu zadržalo i u februaru istu poziciju.

"Lutajući Bokelj" Nikole Marovića je još među 10 najčitanijih knjiga samo što je sada pao na osmo mesto, a na devetom je Mirjana Bobić-Mojsilović sa romanom "Srce moje" koji je bio hit oktobarskog sajma knjiga.

Knjige nobelovca Orhana Pamuka, koje su suvereno "vladale" listama bestselera tokom 2007. godine sada su pale ispod desetog mesta - "Sneg" je na 11. a "Zovem se Crveno" na 15. mestu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.