Rompomponi - razgovori o mentalnom zdravlju

Izvor: B92, 27.Avg.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rompomponi - razgovori o mentalnom zdravlju

Da li je demencija najefikasnije sredstvo za očuvanje mentalnog zdravlja?

Piše: Velimir Ćurgus

Izvor:
kazimir.rs

Zdrav razum se buni, otima, postavlja pitanja, izaziva krizu koja se ne razrešava konstatacijom da si nemoćan i da sam ne možeš ništa da uradiš. Svet je generalno postao jedno grozno mesto. Ili smo danas samo svesniji toga gde živimo. Za razliku od jučerašnjeg sveta u kojem nije bilo interneta. Ipak, ta svest o ludilu koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dominira svetom, a to nije samo ludilo u racionalnom već i u moralnom, kulturnom, elemntarnom ljudskom smislu, to je nešto što razoružava.

Posebna priča je Ovo Ovde. Ovde je priča o mentalnom zdravalju i veoma personalna. Ali se ne sme direktno imenovati.

Evo, rekoh naglas sebi, ja sam taj koji je poludeo. Ne znam kako da predstavim svoju bolest. Možete me slobodno proglasiti odgovornim za sve. Kriv sam što život nije ispao drukčiji. Kako za mene samog tako i za sve ostale.

Uzdao sam se, ako ne u moć razuma, a onda u moć mere. Pokazalo se, međutim, da je mera nešto što je zgaženo i apsolutno prevaziđeno. Kako bi narod, taj mili neobjašnjivi kolektivitet sa kojim niti spavaš, niti deliš večeru, mogao biti hipnotisan time što bi se pojavio vođa koji bi pokazao meru, uzdržanosti i pristojnost. Masovna hipnoza, u kojoj se stanje hipnoze održava ne satima već godinama, ne funkcioniše na reči: “ti spavaš, ti spavaš, opušten si, ne osećaš težinu…” Ovde je potrebno sunuti prostakluk, zapretiti, obećati nagli preokret, osvetu i ispunjenje jednostavnih snova. Hipnozu održava ponavljanje poruka. Neki tvrde da je hipnoza isto što i vera, a drugi da tamo gde se istopi vera nastupa strah.

Istorija populizma i despotizma ide uporedo sa istorijom stoicizma koja se često završava na odvratno nasilan način. Nikada ne možeš biti dovoljno stoik da te Neron ne bi obeležio. Jedino, koliko toliko sigurno mesto, predstavlja demencija.

Beograd se spasava demencijom. Ima li povratka? To ćemo tek da vidimo. Postao je primamljiv za turiste. Jeftin je. U svakom pogledu. Na divnom mestu. Prekrasan pogled. Provod do zore. Šta se dešava iza toga? Sirotinjski šarm skriven iza osionog prostakluka novih gazda? Kakve veze ima Beograd sa Beton halom i splavovima? Baš kao i Zemun sa zemunskim klanom. Kakve veze ima višestranačka demokratija i vladavina prava?

Traje verbalni rat u regionu. Pimplanje između Srba, Hrvata, Albanaca, Bosanaca… Čekaju da se uključe Crnogorci, Bugari i Rumuni. Završila se Olimpijada, traže se nove senzacije. Negde sam pročitao da je ogromni asteriod pre tri nedelje pao na Belgiju i zbrisao je sa lica zemlje, ali to niko nije primetio zbog Olimpijade. Naučnici su otkrili da je Putin potomak poslednjeg faraona i da će živeti večno. Misterija privlačnosti velike guzice razrešena je još u neolitu. Kim Kardašijan toga nije svesna. Deluje instiktivno. Njeno jermensko poreklo me asocira na jermenske prijatelje koje sam pre mnogo godina upoznao u Čikagu. Muž i žena koji su emigrirali iz Alepa u Ameriku. Počeli su sa kućnim restoranom od nekoliko stolova. Kuvali su samo za abonente. Onda su otvorili veći, pa još veći restoran i postali veoma poznati po izvanrednoj hrani. I pored toga što su postali pravi Amerikanci pričali su mi o Alepu kao o čarobnom mestu. Želeo sam, najviše zbog njihove priče, da jednom odem u njega. Ta se želja, kao i mnogoe druge, nikada neće ostvariti.

U međuvremenu: Rompomponi! Ah Ahilej, odnosno Đorđe Branković, napravio je prvu ruku pesme, odnosno spot. To je pesma o Tri sombrera (Tres Soleander) koja je napisana na mešanim jezicima: srpskom i još jednom. Kad sam je čuo prvi put odmah sam rekao: to je atmosfera koja vlada u Lokatvi. Sve je ludo da luđe ne može biti. Ali i logično. Upravo kao i sve ovo u čemu danas živimo. Pesma o foliranju, zamajavanju i igri sa ljudskim glavama. Neka vrsta šibicarenja sa tri sombrera ispod kojih je jedna glava. Čija glava? Kakva glava? To ćemo, valjda, uskoro otkriti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.