Roman o čudotvorstvu svete Anastasije

Izvor: RTS, 27.Jul.2018, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman o čudotvorstvu svete Anastasije

"Čuda srpske svetiteljke", roman Dragana Damjanovića, prvi je na ovim prostorima koji se bavi retko poznatim podacima o čudotvorstvu svete Anastasije, žene Stefana Nemanje, upokojene pre osam vekova.
Svoj 31. roman Dragan Damjanović posvetio je Vizantijskoj princezi Ani, supruzi Stefana Nemanje, jednoj od najobrazovanijih žena svoga vremena.

Malo je podataka o tome da je bila Igumanija manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Presvete Bogorodice u Toplici i da je mnogo pomagala narodu svojim čudotvornim moćima.
"Iz srednjovekovnih njenih zapisa koji su pohranjeni u tom vremenu na Sinaju, Mojsijevoj Gori, najverovatnije da se nalaze u manastiru Svete Katarine, ali na Mojsijevoj Gori svakako jer imamo nekoliko hramova, postoje zapisi. Dodatno tome monasi potvrđuju, Sinuiti, o njenim zapisima i o njenim čudima. Ona je činila čuda ne samo u tom vremenu, ona čini čuda i danas" , kaže autor Dragan Damjanović.
Kroz roman provejavaju ispovesti vladika, igumana, monaha i poznatih ličnosti koje ukazuju na nadljudske moći Svete Anastasije.
Prihod od prvog izdanja namenjen je obnovi manastira u kojem je Anastasija provela kraj svog zemnog života.
"Sve što činimo to je da u ovom trenutku uložimo što više sredstava za početak obnove hrama u kojem je ona bila igumanija, a dokazi postoje i za to. Istovremeno javljaju se ljudi koji bi da pomognu obnovu hrama. Sve to govori koliko je njen duh, njena moć prisutan na ovim ali i na širim prostorima", kaže Damjanović.
Početkom septembra u Kuršumliji će biti održana pesnička manifestacija "Anastasijini dani".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.