Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retrospektivna izložba Ole Persona u MSU

Retrospektivna izložba nedavno preminulog švedskog umetnika Ole Persona otvorena je sinoć u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložba "Ola Person.Retrospektiva.Ljubljana.Beograd.Stokholm" je objedinila neke od ključnih radova ovog umetnika i prvi put ih predstavila srpskoj javnosti.

Kustoskinja izložbe Saša Nabergoj je istakla njen značaj upravo zbog toga što, iako je bio jedan od ključnih protagonista međunarodno prisutne skandinavske umetničke scene, Person nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imao samostalnu izložbu čak ni u Švedskoj, osim izložbi manjeg formata u okviru galerije koja ga je zastupala.

Ona je dodala da je zato bilo potrebno napraviti izložbu koja će u jednom prostoru prikazati više njegovih radova i tako omogućiti uvid u njegov stvaralački opus.

U okviru postavke su predstavljeni video radovi, makete i instalacije čije se teme kreću u širokom rasponu - od velikih sistema moći i masovnih medija do intimnih priča iz umetnikovog života.

Za svoj poslednji rad, instalaciju "Lov na Unabombera" iz 2006. godine, umetnik je stekao internacionalnu slavu, a bavi se Teodorom Kacinskim koji je ručno izrađenim bombama-pismima izražavao protest protiv tehnološkog napretka i njegovog pogubnog uticaja na čovečanstvo.

Person je učestvovao je na bijenalima u Istanbulu, Tirani i Sao Paolu, a samostalno je izlagao u Stokholmu, Bukureštu i Edinburgu.

Kustoskinje izložbe su Saša Nabergoj iz Slovenije, Joa Ljungberg i Aneli Bakman iz Švedske.

Izložba će biti otvorena do 3.februara 2008. godine, a organizuju je galerija Škuc iz Ljubljane i Muzej savremene umetnosti iz Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.