Rešena zagonetka rotirajuće statue

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešena zagonetka rotirajuće statue

Kustosi i stručnjaci Britanskog muzeja mesecima su pokušavali da dokuče kako jedna drevna egipatska statua uspeva da se okrene na svojoj staklenoj polici u zatvorenoj vitrini.

O figurini su kružile razne legende: da je na nju bacio kletvu neko od egipatskih bogova, te da je duh njenog vlasnika ušao u nju i primoravao je da se okreće. Davana su i neka prozaičnija objašnjenja, koja su pomeranje statue pripisivala magnetnom polju.

Britanski inženjer Stiv Gosling >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konačno je uspeo da reši ovu misteriju. On je, naime, otkrio da se 3.800 godina stara kamena figurina okreće pod dejstvom neznatnih vibracija, izazvanih saobraćajem i podrhtavanjem poda dok prolaze posetioci muzeja.

"Statua se okreće zbog vibracija koje se osećaju u vitrini", kazao je Gosling u izjavi za Rojters.

"Postavili smo akcelerometar i ustanovili da su vibracije izazvane uličnim saobraćajem i koračanjem posetilaca razlog" okretanja statue, naveo je on.

Snimak statue koja se okreće, koji je postavljen letos na Internetu, privukao je veliki broj znatiželjnika u Mančesterski muzej, u kom je ovaj neobični artefakt izložen poslednjih 80 godina.

Gosling je objasnio da se veći deo težine 25 centimetara visoke figurine nalazi na jednom njenom kraju, što je čini nestabilnom i podložnom vibracijama.

"Nivo trenja između predmeta od tako čvrstog materijala i staklene police je izuzetno nizak, te malo treba pa da se ona pomeri", kazao je britanski inženjer.

Statua je izrađena po liku čoveka zvanog Neb-Senu kao dar Ozirisu, staroegipatskom bogu smrti i vladaru podzemnog sveta.

Stari Egipćani su pored mumificiranih tela pokojnika često stavljali statue rađene po njihovom liku, verujući da u slučaju da se telo uništi, duša može da koristi tu figuru kao svoje naredno odredište.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rešena zagonetka rotirajuće statue: Pomeraju je vibracije uzrokovane saobraćajem

Izvor: Svet, 21.Nov.2013, 09:30

Kustosi i stručnjaci Britanskog muzeja mesecima su pokušavali da dokuče kako jedna drevna egipatska statua uspeva da se okrene na svojoj staklenoj polici u zatvorenoj vitrini. O njoj su počele da kruže razne priče, preko onih da je na nju bacio kletvu neko od egipatskih bogova, te da je duh njenog...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.