Rekordna cena za Moneovu sliku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna cena za Moneovu sliku

LONDON - Ulje na platnu francuskog impresioniste Kloda Monea (1840-1926), naslovljeno "Bazen sa lokvanjima", prodato je za 40,9 miliona funti (51,7 miliona evra) na aukciji kod Kristija u Londonu, oborivši novi svetski rekord za neko delo tog slikara.

Kupac slike je jedna žena čiji identitet nije saopšten, prenele su agencije.

Slika dimenzija jednog metra sa dva, deo je čuvene serije čija su tema lokvanji. Serija se sastoji od još tri slike nastale 1919. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine od koji je jedna izložena u Metropoliten muzeju u Njujorku.

"Bazen sa lokvanjima" bio je procenjen između 18 do 24 miliona funti.

Prethodni rekord za neko platno glavnog osnivača impresionizma zabeležen je u maju u Njujorku gde je za sliku "Železnički most u Arženteju" postignuta cena od 41,4 miliona dolara (26,7 miliona evra).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.