Rekonstrukcija  muzeja kao Šekspirova  drama

Izvor: Blic, 02.Feb.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija muzeja kao Šekspirova drama

Nemamo samo mi problem s rekonstrukcijom nacionalnog muzeja. Holanđani su svoj kraljevski Rajks muzej obnavljali deset godina.

Čast da otvori festival „Sedam veličanstvenih“ imalo je ostvarenje „Novi Rajks muzej“ Uke Hogendejk, najbolji holandski dokumentarac 2014. (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu-IDFA), nakon što je imao premijeru na festivalima i u bioskopima širom SAD.

- Čula sam da imate sličnih problema, a da vam manjka demokratije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vidite, Holandija ima taj luksuzni problem, višak demokratije, pa zbog raznih komisija, diskusija, zbog toga što svi imaju pravo i moć da kažu svoje mišljenje, sporog donošenja odluka, često se dešava da budu odbačena vrhunska rešenja - navela je Uke Hogendejk u razgovoru u Sava centru nakon projekcije.

Demokrate

Na festivalu „Sedam veličanstvenih“ večeras (20) u Sava centru biće prikazan film „Demokrate“ Kamile Nilson, koji važi za jedan od najboljih danskih dokumentaraca poslednjih godina.

- Kada su me zamolili da napravim film o rekonstrukciji Rajks muzeja, odbila sam ponudu jer sam mislila da je dosadno snimati priču o zgradi i dozvolama. Nije to moj fah. Pa pre toga sam radila film o stradanju Jevreja! Međutim, načula sam iz Udruženja biciklista da će biti oprečnih mišljenja i pomislila, eto, nailazi konflikt. (Udruženje biciklista se protivilo na samom početku zato što im je ostavljen manji prolaz, prim. nov.) Scenario koji sam imala, mogla sam odmah da bacim jer se od početka toliko toga nepredviđenog dešavalo. Niko, na primer, nije mogao ni da pomisli da će direktor koji je započeo taj veliki projekat odustati i odseliti se u Beč - objašnjava Hogendejkova. Ono što je trebalo da bude film o ponosu Holandije pretvorilo se u nešto nalik Šekspirovoj drami.

Bliska tema

Da nam je tema bliska (rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu prvi put je najavljena 2001), svedočio je ispunjen Sava centar, a iznenađenje brojem publike nije krila ni rediteljka, uz komentar da ni svetsku premijeru „Novog Rajsk muzeja“ nije ispratilo toliko ljudi.

„Kao da se čitav Beograd, onaj okrenut kulturi i umetnosti, uzburkao kada smo najavili ovaj film“, kazao je Zoran Popović, jedan od osnivača festivala „Sedam veličanstvenih“ pre projekcije filma Uke Hogendejk.

- Priča o rekonstrukciji počela još 1999. i u startu su načinjeni pogrešni koraci, prvo se krenulo s rušenjem pa tek onda s traženjem dozvola, i time je sve postajalo komplikovanije. Imam utisak da su svi nadležni sedeli svako na svom ostrvu, gledajući samo ono što se njih tiče, bez komunikacije - ističe rediteljka.

Ona navodi i da ovo poglavlje nije zatvoreno aprila 2013, kada je muzej konačno otvorio vrata.

- Načula sam da će restaurisati „Noćnu stražu“... Izgleda da još ne mogu da kažem zbogom Rajks muzeju - zaključuje Uke Hogendejk.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.