Rej Dželato na otvaranju Nišvila

Izvor: B92, 19.Mar.2013, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rej Dželato na otvaranju Nišvila

Britanski saksofonista, pevač i šoumen Rej Dželato sa svojim sastavom “Giants of Jive” nastupiće u glavnom programu na otvaranju ovogodišnjeg Nišville džez festivala. Dželato, čije je pravo ime Rej Kit Irvin, i kojeg ne bez razloga zovu “kumom svinga”, jedan je od pionira revival jump pokreta i svako jedan od najboljih i najdoslednijih sledbenika jive stila čiji su rodonačelnici Luis Džordan, Keb Kalovej, Luis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prima...

Kako Dželato sam kaže, prvi i presudan muzički uticaj mu je bila kolekcija ploča njegovog oca, američkog vojnika stacioniranog u Britaniji. Odrastao je uz muziku Frenka Sinatre, Semija Dejvisa Juniora, sving bendova četrdesetih, ranih rokenrol i ritam bluz sastava, a kao tinejdžer je pod uticajem velikana počeo da uči saksofon i ubrzo ušao u Dynamite Band – sastav inspirisan Bilom Hejlijem i njehovim “Kometama”.

Početkom osamdesetih Rej i francuski gitarista Patris Serapilja pokreću duo “Chevalier Brothers” koji ubrzo prerasta u kvintet koji stiče i internacionalnu reputaciju nastupima na Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festivalu i turnejom po Japanu. Veliki uspeh koji je bend doživeo u Italiji, delom i zbog nekoliko “italijanskih” kompozicija na repertoaru, presudno je uticao da Ray uzme umetničko ime (odnosno, prezime) po kojem je danas poznat svuda u svetu.

Kada se “Chevalier Brothers” razilaze, Rej okuplja bend “Giants Of Jive” koji, ne samo potvrđuje dotadašnju reputaciju, već se za novi bend sada zna širom sveta. Enormna popularnost u Italiji, posredno je rezultirala 1992. godine pozivom za nastup njujorškom “Karnegi Holu”. Sa svojim bendom Dželato je nastupao na mnogim velikim festivalima (Umbria, Montreal, Molde, Marciac, San Sebastian, Dubai...) i išao na američke turneje.

Godine 2001. Dželato i “Giants of Jive” otvorili su koncert Robija Vilijamsa “Swing When You’re Winning” u londonskom Rojal Albert Holu, a narednih godine su svirali na svadbenoj zabavi Pola Mekartnija, ali i na privatnim zabavama kraljice Elizabete i Ričarda Bransona, Brajana Adamsa. Bend (u čijoj su postavi pored Gelata koji peva i svira tenor saksofon: još jedan saksofon, truba, trombon, kontrabas, klavir i bubnjevi) često nastupa i u Ronnie Scotts klubu, i dobitnici su nagrade za najbolji džez sastav koja nosi ime čuvenog kluba kluba.

Redovno nastupaju i u programima BBC-a, kao i na italijanskim TV stanicama. Objavili su desetak albuma na kojima se osim “klasika” ovog žanra poput “Just A Gigolo”, “Buona Sera Senorina”, “Sing, Sing, Sing” (...) nalaze i originalne kompozicije među kojima se izdvaja hit “Mambo Dželato”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.