Reditelj Madžidi gost Sinema Sitija

Izvor: B92, 08.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reditelj Madžidi gost Sinema Sitija

Iranski reditelj Madžid Madžidi (Majid Majidi), biće gost "Sinema Siti" festivala koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Egzit.

Madžidi će na festivalu predstaviti svoj film „Pesma vrabaca" (The Song of Sparrows) koji se prikazuje u okviru internacionalne takmičarske selekcije „Egzit point".

Madžid Madžidi boravio je u Srbiji pre četiri godine kada mu je uručen „Zlatni pečat", visoko priznanje Jugoslovenske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kinoteke, za doprinos filmskoj umetnosti. Nakon višegodišnje pauze, vratio se na filmsku scenu „Pesmom vrabaca" koji je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Film prati Karima, požrtvovanog oca koji odlazi u grad da radi kao taksista da bi sakupio novac za slušni aparat svoje kćerke. Reditelj na poetičan način opisuje psihološku transformaciju čoveka koji sa sela odlazi u grad, i kroz sudar harmoničnosti male sredine i haotičnosti grada proživljava promene kroz mnoštvo smešnih i emotivnih situacija. Za tumačenje specifičnog lika Karima glumac Rezi Naije osvoijo je „Srebrnog Medveda" u Berlinu za najbolju mušku ulogu.

Madžid Madžidi debitovao je kao scenarista i reditelj 1992. godine filmom „Baduk" na Kanskom festivalu, gde je doživeo veliki uspeh. Nakon toga napisao je i režirao veliki broj filmova koji su dobili svetska priznanja. Dobitnik je tri Gran prija na filmskom festivalu u Montrealu za filmove „Baran", „Boja raja" i „Deca neba", a prvi je iranski reditelj koji je nominovan za Oskara, za film „Deca neba", 1997. godine. Poznat je kao najizrazitiji sledbenik italijanskog neorealizma u iranskom filmu i kao jedan od retkih reditelja koji nije cenzurisan u svojoj zemlji, jer se uglavnom u filmovima bavio humanitarnim temama izbegavajući političku konotaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.