Raša Todosijević vratio „Politikinu” nagradu

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raša Todosijević vratio „Politikinu” nagradu

Umetnik Dragoljub Raša Todosijević (1945) odlučio je da vrati „Politikinu” nagradu „Vladislav Ribnikar” koju je zajedno sa umetnicom Marijom Dragojlović dobio za najbolju izložbu 2009. godine.

Kao razlog za ovakvu odluku Todosijević navodi sledeće:

„Slavko Timotijević odlučio je da za sebe zadrži crteže koje sam mu ja poodavno dao za dalju prodaju uz izgovor, poslužiću se njegovim rečima: ’da se on nije badava trudio da se baš meni dodeli Politikina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nagrada i da te moje crteže on zadržava za sebe’ kao nadoknadu za svoj trud. Ako ništa drugo ovo se zaista može odrediti kao očigledna vrsta iznuđenog mita”.

Slavko Timotijević, tada predsednik Politikinog žirija obavestio nas je pre sedam dana da će u tom roku vratiti crteže, replike iz 1976. godine Dragoljubu Raši Todosijeviću:

„Nema nikakvog govora o iznuđivanju niti sam ja ikada u bilo kakvom smislu povezao ’Politikinu’ nagradu sa nerealizovanim poslom. Svoja potraživanja prema Todosijeviću naplatiću sudskim putem”, obavestio nas je Slavko Timotijević.

Nakon što je istekao rok od sedam dana, Todosijević nam je juče poslao mejl sledeće sadržine:

„S obzirom da je pre nekoliko minuta prošlo nedelju dana a da predsednik žirija ’Politikine’ nagrade za likovnu umetnost ’Vladislav Ribnikar’ u 2009 god., Slavko Timotijević nije održao datu reč da će mi tokom protekle nedelje – od ponedeljka 22. oktobra do nedelje 28. oktobra 2012 – dostaviti crteže koje sam mu poodavno dao na prodaju, ja sam neopozivo odlučio da ’Politici’ vratim dodeljenu nagradu tj. Diplomu nagrade, a da novčani deo ustupim akademskoj slikarki i profesorki u penziji gospođi Mariji Dragojlović sa kojom sam pomenute 2009. godine delio ’Politikinu’ nagradu za likovnu umetnost ’Vladislav Ribnikar’”.

Slavko Timotijević je povodom ovog slučaja za „Politiku” juče dao sledeću izjavu:

„Moram već na početku ove izjave da kažem da je tema, koju Todosijević želi da prenese sa društvenih mreža u javnost, izvađena iz konteksta istorije naših kompleksnih i nimalo jednostavnih odnosa koji su trajali skoro 40 godina i da ta tema nema nikakvih dodirnih tačaka sa ’Politikinom’ nagradom koju je dotični umetnik podelio 2009. godine sa Marijom Dragojlović, u vreme mog predsedavanja žirijem. Njegov pokušaj da se na ovaj način, danas, repozicionira u kontekstu novih političkih događanja zaista ne može sakriti osvetnički juriš zbog mog profesionalnog stava u vezi sa njegovim nastupom na Bijenalu u Veneciji, kao i zbog činjenica i mišljenja iznetih u časopisu ’Art Fama’, koji sam uređivao i koji je objavljivao lucidne komentare strip autora koji se potpisuje kao Zampa di Leone”. M.Đ.

Tema o kojoj je reč se tiče samo nas i naših međusobnih odnosa i ona se samo tako i može rešiti.

..............

Odgovor Todosijeviću i Timotijeviću

Žiri „Politikine” nagrade za najbolju izložbu u 2009. godini ravnopravno je dodelio nagradu Dragoljubu Raši Todosijeviću (za izložbu u galeriji „Ozon”) i Mariji Dragojlović (za izložbu u galeriji „Nadežda Petrović”). „Politikinu” nagradu moguće je da podele dva umetnika, što je definisano Pravilnikom o dodeli „Politikinih” nagrada i što se nekoliko puta u istoriji ove nagrade događalo. Žiri je 2009. godine radio u sastavu Slavko Timotijević (predsednik), Bojana Burić, Ljiljana Ćinkul, Anđelka Cvijić i Marija Đorđević. U obrazloženju je pisalo „da je reč o dve izuzetno samosvojne umetničke ličnosti koje međutim pripadaju sasvim različitim tokovima umetničke scene”. Nagrada je uručena 25. januara 2010. na Dan „Politike”.

Budući da je reč o sporu oko (ne)vraćanja „poodavno” uzetih crteža, smatramo da je reč o privatnom sporu koji će gospoda Timotijević i Todosijević razrešiti na sudu ili prijateljskim sporazumom, s obzirom na to da se poznaju gotovo četiri decenije.

Neumesno je da jedan privatni spor stvara potencijalnu neprijatnost ostalim članovima žirija koji s tim nemaju nikakve veze, kao i da se dovodi u vezu sa kredibilitetom Politikine nagrade za likovnu umetnost.

„Politika” je do sada ustupala značajan prostor intervjuima, napisima o Raši Todosijeviću kao i tekstovima Slavka Timotijevića.

Poštujemo pravo svakog laureata da nagradu primi, vrati ili odbije.

Poštujemo i pravo svakog stvaraoca da neguje sliku o sebi u javnosti na različite načine.

Marija Đorđević

objavljeno: 30.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.