Radovanu Vlahoviću nagrada Sunčani sat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 12:58

Radovanu Vlahoviću nagrada Sunčani sat

Radovan Vlahović dobitnik je nagrade "Sunčani sat" za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih jubilarnog desetog Festivala poezije mladih pesnika "Mašta i snovi" u organizaciji Centra za kulturu "Sirmijumart" iz Sremske Mitrovice.

Žiri za dodelu nagrada radio je u sastavu: Nedeljko Terzić, predsednik, Slađana Milenković i Jasna Kalauzović.

Prema saopštenju organizatora, dobitnici nagrade "Sunčani sat" pored Vlahovića su i Jolanka Kovač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (Zrenjanin), školski bibliotekar, pisac knjiga i udžbenika, i Dragiša V. Jošić (Beograd) magistar bibliotekarstva, programer kulture čitanja, pisanja i govora za decu.

Kao strani pisac nagrađen je Ištvan Z. Nemet (Slovačka), pisac poezije, dramskih tekstova i bajki za decu.

Radovan Vlahović, pisac, izdavač i kulturni radnik, osnivač i direktor BKC-a, autor je nekoliko knjiga priča za decu i mlade i osnivač književne manifestacije "Proleće Sime Cucića”.

Manifestacija je posvećena liku i delu Sime Cucića (1905, Novo Miloševo - 1988, Zrenjanin), rodonačelniku književne kritike književnosti za decu, u okviru koje se već 12 godina afirmiše pre svega kritičko sagledavanje, ali i stvaralaštvo, u oblasti književnosti za najmlađe.

Nagradu "Sima Cucić"” dobili su Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Timoti Džon Bajford, Pero Zubac, Gordana Maletić...

Festival će biti održan 30. juna u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici.

U okviru festivala biće dodeljene i brojne nagrade za decu - stvaraoce poezije, na osnovu konkursa.

Na konkurs je stiglo 311 radova iz 13 zemalja, iz: Grčke, Malte, Italije, Francuske, Makedonije, Hrvatske, Federacije BiH - Republike Srpske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Nagrade za decu dodeljuju se za mlađi, srednji i stariji uzrast, za najlepšu ljubavnu pesmu, za najhumaniju pesmu, za najslikovitiju pesmu, za najlepšu rodoljubivu pesmu. Biće dodeljena i priznanja i pohvale učenicima i školama.

U saopštenju organizatora stoji da "ovim skromnijim festivalom, u odnosu na ranije održane, želimo da se u vremenima Kovida pokažemo kao pesnici pobednici".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.