Radost Evrope: Knjige su prozori sveta

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radost Evrope: Knjige su prozori sveta

Međunarodna dečja manifestacija “Radost Evrope” okupiće od 1. do 5. oktobra u Beogradu mališane iz 20 evropskih zemalja, čiji su domaćini njihovi beogradski vršnjaci i osnovne škole. U raznovrsnom programu 41. “Radosti Evrope”, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda (DKC), ukupno učestvuje više od 1.500 mališana od sedam do 14. godina, od kojih je 450 gostiju, prenosi "Seecult".

Susret “Radost Evrope” najstarija je i najveća međunarodna dečja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << manifestacija u Srbiji, ustanovljena 1969. godine povodom Svetskog dana deteta - 5. oktobra.

Svake godine, deca iz beogradskih škola u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope, koji se predstavljaju kroz najrazličitije vrste scenskog stvaralaštva.

Jedan od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca, Duško Radović, povodom održavanja prvog Susreta dece Evropa, sačinio je “Rečnik prijateljstva”, izabravši 15 “najlepših” reči za decu: dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda, sunce.

Petočlani Odbor manifestacije odlučio je da ove godine iz “Rečnika prijateljstva” posebno izdvoji pojam “knjiga”, pa je tema 41. Susreta dece Evrope “Knjige su prozori sveta”.

Učešće u ovogodišnjoj manifestaciji potvrdila su deca iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Kipra, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore, a domaćini su im deca iz 20 beogradskih osnovnih škola i srednje škola pri Ambasadi Rusije u Beogradu, saopštila je gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner.

Osnovni programski segmenti “Radosti Evrope” realizuju se kao spektakli na otvorenim prostorima.

Karnevalska povorka i svečani defile svih učesnika, koje će predvoditi Orkestar policije Srbije i učenici Muzičke škole Stanković, odseka za perkusije, počeće 1. oktobra u 11 časova, a kretaće se od Trga Republike, kroz Knez Mihailovu ulicu do Kalemegdana.

Otvaranje manifestacije je u podne ispred Opservatorije, na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave.

Manifestaciju će svečano proglasiti otvorenom Mina Đurčin i njen deda Branislav Ognjenović, autori knjige koja preispituje ulogu bajki u 21. veku “Jagorčevina i ostalo”, za koju su dobili nagradu nedeljnika “Politikin zabavnik” za najbolje književno delo za mlade u 2009. godini.

Pridružujući se obeležavanju Godine knjige i jezika u Srbiji, manifestacija “Radost Evrope” i DKC organizuju i humanitarnu akciju “Knjiga na dar” od 1. do 30. oktobra, pozivajući publiku da, uz ulaznicu za svečani koncert u Sava centru i koncerte “Susreti prijateljstva” u DKC-u, donese po knjigu koja je ostavila poseban utisak i poklone je.

U njoj mogu da ostave posvetu ili poruku, koja će omogućiti razmenu ideja i povezati decu i mlade istih godina. Cilj te akcije je razvijanje svesti kod dece i mladih o značaju postojanja knjige kao jedne od najdragocenijih tekovina čovečanstva, a zavisno od prikupljenog broja knjiga, odlučiće se kojim dečjim bibliotekama će biti poklonjene, radi dalje dostupnosti korisnicima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.