Quiet Village - Silent Movie

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Quiet Village - Silent Movie

(K7, 2008)

Gde god planirali da provedete ovo leto, najtoplije preporučujem da sa sobom ponesete album "Silent Movie" dua "Quiet Village" – sačuvaće vam više uspomena od bilo kog digitalnog foto aparata.

"Quiet Village" čine bivši filmski montažer Džoel Martin (Joel Martin) i Met Edvards (Matt Edwards), klupskoj publici poznat pod pseudonimom "Radio Slave". Obojica su ljubitelji muzičkog pravca koji je preteča onog što danas nazivamo "laundž" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (lounge), a sredinom pedesetih godina 20. veka nazivali su ga "egzotika" (exotica) i "spejs ejdž bečelor ped" (space age bachelor pad), a najpoznatiji predstavnici bili su Huan Garsija Eskivel (Juan Garca Esquivel) i Martin Deni (Martin Denny). "Quiet Village" su i uzeli naziv po istoimenoj temi Lesa Bakstera (Les Baxter) koja je svoju najveću popularnost doživela kada je uvrstio u svoj repertoar upravo Martin Deni, krajem pedesetih godina.

Album je gotovo u celosti sastavaljen od semplova, mahom muzike iz šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. Početak ploče je pozajmljen od soul grupe "The Chi-Lites" i njihov hit iz 1972. "The Coldest Days of My Life" (koji ima sličnu atmosferu kao balade njihovih soul kolega i Tarantinovih idola "The Delfonic") je ovde razrađen u morsko-senzualnu temu, prigodno nazvanu "Victoria’s Secret". U "Circus of Horror" je usemplovana klasična rok postava, električna gitara, bas i bubanj u susretu sa muško-ženskim vokalima na ivici vriska, kao da su podloga za neku suludu jurnjavu kolima iz filmova o Prljavom Hariju – ujedno i najagresivnija pesma na ploči. "Free Rider" je sa svojim podvodnim zvucima koji evociraju na pesmu kitova, kao stvorena za ronjenje, dok je "Too High to Move" klasična "čil aut" (chill out) tema koja bi se sigurno vrtela u klubovima u prepodnevnim satima da je danas 1995. Relaksirana akustična gitara u pesmi koja nosi naziv "Utopia", zvuči kao muzika koju su nekada na RTV Beogradu puštali kada imaju vremenskog lufta između dve emisije, i to nazivali "intermeco", a jedini problem sa ovom pesmom je što je gotovo identična originalnom semplu, numeri "Steam Forest" Andreasa Volenvajdera (Andreas Vollenweider). U "Broken Promises", Martin i Edvards su pokupili ono najbolje od Henrija Manćinija (Henry Mancini), Lesa Bakstera (Les Baxter) i Barta Bakaraka (Burt Bacharach), smućkali to u modernu produkciju i napravili savršen saundtrak za lenčarenje u vrelim, letnjim noćima. Špageti vestern gitara iz "Gold Rush" je pozajmljena od benda "Writing on the Wall" (američka psihodelična grupa iz šezdesetih), dok pesma "Keep on Rolling" dosta podseća na ono što radi duo "Lemon Jelly".

Ono što su "Quiet Village" uradili na ovoj ploči nije ništa novo i originalno - di džej Šedou (DJ Shadow) i Dejvid Holms (David Holmes) su pre više od jedne decenije radili nešto slično, kao i australijski konglomerat, "The Avalanches". I dok uz muziku pomenutih muzičara možete igrati, "Quiet Village" su više opsednuti atmosferom nego ritmom i to je jedna od ključnih stvari koja ovaj album izdvaja iz gomile sličnih.

Kada bi rekli da su Martin i Edvards napravili ploču koja više liči na zbirku muzike koju oni vole, a manje na autorski album, ne bi mnogo pogrešili, najviše zbog toga što su semplovi originalnih numera dugački uz minimalnu modifikaciju. Međutim, dokle god oni vole ovakvu muziku, mislim da nema mesta bilo kakvoj brizi. Kako je to svojeveremeno govorio Eskivel: "Hedonizmu se u zube ne gleda".

Preslušajte ovo izdanje na B92.fm

Ako vam se ovo ne sviđa...

Izvođač: Martin Denny

Naziv izdanja: Quiet Village: The Exotic Sounds of Martin Denny

Izdavačka kuća: Liberty

Godina objavljivanja: 1959

Izvođač: Esquivel

Naziv izdanja: Cabaret Manana

Izdavačka kuća: RCA

Godina objavljivanja: 1995

Izvođač: DJ Shadow

Naziv izdanja: Entroducing

Izdavačka kuća: Mo’ Wax

Godina objavljivanja: 1996

Preslušajte ovo izdanje na B92.fm

Izvođač: The Avalanches

Naziv izdanja: Since I Left You

Izdavačka kuća: XL

Godina objavljivanja: 2000

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.