Put do slave (The Walk)

Izvor: Danas, 08.Okt.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put do slave (The Walk)

Dvanaest ljudi je hodalo po Mesecu, ali samo jedan čovek je hodao po nepreglednoj praznini između dva tornja Svetskog trgovinskog centra. Sada, 40 godina kasnije, moći ćemo da mu se pridružimo.

Zahvaljujući 3D tehnici i filmu "Put do slave", publika će gotovo moći da iskusi kako izgleda šetati među oblacima zajedno sa Filipom Ptijem. Ovo ostvarenje, koje od danas stiže u domaće bioskope, režirao je oskarovac Robert Zemekis ("Forest Gamp", "Povratak u budućnost"), a >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << glavnu ulogu igra DŽozef Gordon-Levit.

U trejleru koji se može videti, Levit stoji na samoj ivici ogromnog oblakodera izgrađenog od čelika i betona i gleda u bezdan. Međutim, njegov lik, začuđujuće, nema supermoći uobičajene za akcione junake koji vas očekuju u multipleks bioskopima. Umesto toga opremljen je samo svojim snom i verom da je sve moguće, u trenutku dok kreće u svoj hod po žici razapetoj između dve najveće zgrade na svetu.

Tajni performans na visini od 417 metara, svojevrsno "umetničko krivično delo veka", Pti je izveo 7. avgusta 1974. godine, a akcijom koja je pripremana šest godina bavio se i dokumentarac "Čovek na žici", koji je 2008. godine nagrađen Oskarom.

- Ideja umetnika koji bi rizikovao sve što ima za umetnost je nešto što me je privuklo ovoj priči. To je nešto što sam u potpunosti razumeo. Kada nešto moraš da učiniš, bez obzira na posledice. Dopalo mi se i to što je u pitanju jedna divna priča. Poput modernog Robina Huda. Film ima i posebnu moć jer Kule bliznakinje više ne postoje. To što je Pti učinio nikada više neće moći da se ponovi - ističe Zemekis, dodajući da je "Put do slave" ljubavno pismo kulama, te da te dve zgrade ne moraju samo da se pamte po tragediji u kojoj su srušene, već i po lepoti koju su donele svojim postajanjem.

Pripremajući se da što bolje iznese svoju ulogu, Levit je proveo osam dana sa Ptijem, tokom kojih ga je umetnik učio da hoda po žici, pričao mu o stilu njegovog performansa i pristupu umetnosti, životu i magiji.

- Posle tih osam dana hodao sam po žici uz pomoć motke. Ali u filmu se pristupilo kombinaciji mog hoda i hoda DŽejda Kindar-Martina, iz poznatog cirkusa "Sirk du Solej" koji je izuzetan hodač po žici - objašnjava glumac.

Film o naizgled nemogućem podvigu koji se dogodio 7. avgusta prati i događaje koji su doveli do slavne šetnje po žici. Pored Gordona-Levita igraju i Ser Ben Kingsli i Šarlot Le Bon, zvezda hita "Indijski začin na francuski način".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.