Izvor: Blic, 07.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Prvi srpski ustanak' na operskoj sceni

'Prvi srpski ustanak' na operskoj sceni

GORNJI MILANOVAC - Zahvaljujući upornosti Milorada Petrovića, stručnog saradnika Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, u Beogradu su ovih dana pronađene partiture opere 'Prvi ustanak', delo kompozitora Svetomira Nastasijevića (1902-1980), jednog od četvorice braće poznate umetničke porodice iz Gornjeg Milanovca.

Ova opera će biti postavljena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu kao doprinos obeležavanju dvestogodišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Karađorđevog ustanka.

- Oživljavanje Nastasijevićeve opere na sceni je rezultat saradnje novosadske pozorišne kuće i Kulturnog centra iz Gornjeg Milanovca na afirmaciji kompozitora koji je još nepoznanica u srpskoj muzikologiji i koji je često bio i neopravdano van muzičkog interesovanja - kaže Radoš Gačić, direktor Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Novosadska Opera i kulturni poslenici iz Nastasijevićevog zavičaja nameravaju da dela Svetomira Nastasijevića povremeno objavljuju u notnim zapisima i na kompakt diskovima.

V. L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.