Prvi Amerikanac u baletskoj trupi Bojšoj teatra

Izvor: Blic, 22.Sep.2011, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Amerikanac u baletskoj trupi Bojšoj teatra

Američka baletska zvezda Dejvid Holberg pridružiće se u nastupajućoj sezoni baletskoj trupi ruskog Boljšoj teatra i time postati prvi Amerikanac koji je postao punopravni član legendarne kompanije, navode ruski izvori.

Dosad su uglavnom ruski plesači, uključujući i zvezde svetske baletske scene Rudolfa Nurejeva i Mihaila Barišnjikova, odlazili na Zapad. Ovo će biti prvi put da jedan plesač sa Zapada nastupa kao punopravni član Boljšoj teatra.

"Dejvid Holberg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se zaista pridružiti baletskoj trupi Boljšoja. Zvanično saopštenje biće izdato u četvrtak, na predstavljanju kompanije za nastupajuću sezonu", rečeno je AFP u slavnom pozorištu.

Holberg je 29-godišnji plesač i jedan od najistaknutijih imena na međunarodnoj baletskoj sceni, čuven po briljantnoj tehnici, ali i holivudskom izgledu.

Od 2005. godine, bio je jedna od glavnih atrakcija Američkog baletskog teatra.

Holberg će se priključiti Boljšoju u veoma značajnom i uzbudljivom trenutku za trupu koja će od ove sezone ponovo nastupati u matičnom pozorištu koji je pet godina bio zatvoren zbog restauracije.

"Osećam se lično odgovornim kao Amerikanac. Donosim trupi nešto što je drugačije, ali ću takođe poštovati njihovu tradiciju", kazao je američki baletan u izjavi za "Njujork tajms".

Zapadni plesači su proteklih godina imali priliku da nastupaju kao gosti baletske trupe Boljšoja i suparničke kompanije Marinjski teatra u Sankt Peterburgu.

Za razliku od baletskih kompanija na Zapadu, poput Londonskog kraljevskog baleta, ruska pozorišta su dosad formirala svoje trupe isključivo sa umetnicima iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Povezane vesti: Balet "Krcko Oraščić" u Beogradu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.