Prva srpska opera pred publikom u novom ruhu

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva srpska opera pred publikom u novom ruhu

U Narodnom pozorištu izvedena je premijera prve srpske opere u novom ruhu. Posle višegodišnje pauze izvodi se opera Stanislava Biničkog "Na uranku", u režiji Ane Grigorović.
Libreto za prvu srpsku operu napisao je Branislav Nušić. A niko od njega nije umeo bolje da opiše naš mentalitet i sredinu. Zanimljivo je da je Nušić nagovorio kompozitora Stanislava Biničkog da zajedno stvore prvu srpsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << operu.

"On je za devet meseci završio ovo delo. Dosta je ugodno pisao pevačima, komotno, sve role koje su u operi su jako pevljive i pevački ne prekomplikovane", ispričao je dirigent Stefan Zekić.
Pred publikom je osavremenjena verzija zapleta opere "Na uranku".
Priču sa tragičnim krajem izvođači prenose naglašavajući komične elemente malograđanskog društva.
Pevačima nije bilo teško da se upuste u modernu verziju.
"Pošto je uloga poprilično pitka, nije uopšte agresivna muzika na kraju krajeva to su i neke melodije kojima se i sam Binički hvalio kako se izvode i u Skadarliji, tako da je to neki naš duh", rekla je Evgenija Jeremić, sopran koja u operi igra Stanku.
Tenor Marko Živković koji tumači ulogu Radeta kaže da taj lik ima dosta konstrasta, ima momenata gde iz ogromne euforije, sreće i ekstraze ide u ogromno tragediju i tugu i problem.
"Tako da, te kontraste treba verodostojno predstavi da bi i publika mogla da ih razume", kazao je Živković.
Na premijeri 1903. dirigovao je Stanislav Binički, a glavne uloge tumačili su bračni par Sultana Cijukova i Žarko Savić.
Publika je na 150. godišnjicu prve predstave Narodnog pozorišta uživala u savremenoj verziji prve srpske opere.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.