Prva evropska digitalna biblioteka na internetu

Izvor: Blic, 20.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva evropska digitalna biblioteka na internetu

Britanska biblioteka nalazi se među mnogobrojnim institucijama, njih više od hiljadu, koje učestvuju u stvaranju Evropske biblioteke na internetu.

Multimedijalna kompanija „Juropiana" takođe će dobiti pomoć i od Evropske komisije i muzeja Luvr. Korisnici interneta moći će da pristupe izboru više od dva miliona knjiga, mapa, snimaka, fotografija, arhivskih dokumenata, slika i filmova.

Dalji razvoj ovog projekta, na čijem čelu se nalazi Evropska digitalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bibliotekarska fondacija, čiji je tvorac Evropska komisija, planira se za 2010. godinu.

Britanska biblioteka doprinela je audio snimcima, slikama i tekstovima. Mogu se naći najrazličitije stavke, od Gutenbergove Biblije do zvukova retkih ptica, kao što je carska šljuka, na ostrvu Skomer, u Pembrokširu.

Stiven Beri iz Britanske biblioteka kaže: „Sadržaj onlajn biblioteke može se pretraživati na nove načine uz pomoć tehnologija Web 2.0".

Nacionalne biblioteke širom Evrope doprinele su svojim štampanim i pisanim materijalima. Muzej Luvr iz Pariza i Rijksmuzeum iz Amsterdama obezbedili su ditializovana slikarska dela i druge predmete iz svojih kolekcija. Državne arhive učinile su dostupnim važna državna dokumenta, a francuski Nacionalni institut audiovizuelnog stvaralaštva obezbedio je 80.000 snimljenih emisija iz 20. veka, među kojima se nalazi i snimak napravljen na bojnom polju u Francuskoj, 1914. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prva evropska digitalna biblioteka na Internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2008

BRISEL- Prva evropska digitalna biblioteka, sa dva miliona naslova u ponudi, danas je puštena u probni tromesečni rad, objavile su svetske novinske agencije...Digitalizovana dela koje sadrži ta nova riznica predstavljaju deo evropske kulturne baštine, prikupljena su sa sve četiri strane kontinenta,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.