Prpa odbila da bude v.d. direktora

Izvor: Blic, Tanjug, 20.Jun.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prpa odbila da bude v.d. direktora

Kolektiv Istorijskog arhiva Beograda izdao je saopštenje kojim izražava nezadovoljstvo ponuđenim rešenjem da Branka Prpa bude imenovana za vršioca dužnosti direktora Arhiva, što je, inače, dr Prpa već odbila.

U izjavi za „Blic” Branka Prpa kaže: „Svojevremeno sam razrešena sa mesta direktora, a sada je pokušano da mi se da rešenje za vršioca dužnosti. Lično, nisam ni konkurisala. Kandidovao me je kolektiv. A njihov plebiscitaran zahtev, koji budi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kod čoveka osećanje odgovornosti, jeste razlog zbog kojeg sam kandidaturu prihvatila. Ali mi je, za razliku od svih drugih rukovodilaca institucija kulture o kojima brine grad Beograd, ponuđen v.d. status. To vidim kao trgovinu mojom glavom na gradskom nivou. Nisam htela da pristanem i odbila sam da potpišem rešenje. Niti mislim da je moja glava za trgovinu, niti mislim da Srbija treba da se rukovodi feudalnim principima. Ovakav način postupanja sa institucijom kulture od renomea, u ovom slučaju sa Arhivom Beograda, smatram nedopustivim.”

Inače, u saopštenju kolektiv podseća na „sedam godina uspešnog rukovođenja Istorijskim arhivom Beograda, koji je u tom periodu postao jedna od najuspešnijih institucija kulture i da dokazani rad, izuzetni rezultati, potpuna podrška kolektiva i oba sindikata Arhiva nisu uspeli da uvere članove Gradskog veća da uspešan direktor treba da nastavi da rukovodi institucijom, ali ne privremeno kao vršilac dužnosti”.

U saopštenju se još kaže da je „kolektiv Arhiva ogorčen zbog načina na koji je izbor i imenovanje direktora sproveden. Procedura imenovanja nakon ovog javnog poziva ni u čemu nije odgovarala demokratskim principima izbora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.