Prozor u najbolji španski film

Izvor: B92, 20.Maj.2013, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prozor u najbolji španski film

Šesti festival savremenog španskog filma “Španski metar” koji se od 23. do 28. maja održava u Beogradu, a potom i u Novom Sadu, predstaviće najbolja prošlogodišnja ostvarenja koja dolaze sa španskog govornog područja.

B92 i Institut Servantes vodiće vas svakog dana na “Španski metar”. Osim dnevnog vodiča kroz filmove koji su tog dana na repertoaru, tokom trajanja festivala najbrže posetioce očekuju i ulaznice za filmove.

Tokom šest festivalskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana biće prikazano deset filmova od kojih se najveći deo po prvi put prikazuje u Srbiji. Festival, koji se ove godine održava pod sloganom “Sve je moguće” otvoriće ostvarenje “Grupa 7” reditelja Alberta Rodrigesa, poznatog po filmovima “After” i “Sedam blaženih devica”.

Ovo će ujedno biti i jedino ostvarenje koje će publika moći da pogleda u dva termina, jer su za ostala ostvarenja zakazane po jedne proekcije.

“To je s jedne strane dobro, jer ako uzmete u obzir koliko smo se namučili oko festivala, dobro je da imamo i jednu projekciju. S druge strane naravno da nije sasvim najbolje rešenje, jer će domaća publika imati samo jednu priliku da izvrsna ostvarenja vidi na velikom platnu”, kazao je na konferenciji za novinare Havijer Vakas, predstavnik Instituta Servantes koje organizuje “Španski metar”.

Vakas je dodao da ovogodišnja festivalska selekcija predstavlja presek najboljih kinematografskih ostvarenja koja dolaze iz Španije i Južne Amerike i bave se kako akutelnim, tako i istorijskim temema.

Najveću pažnju izaziva neobično ostavrenje “Snežana i sedam patuljaka” koje je, prema rečima selektora festivala Nebojše Popovića, najveći filmski hit prošle godine u Španiji. Beogradska projekcija filma ujedno je i premijerno prikazivanje u regionu, što predstavlja poseban kuriozitet.

“Reč je o španskom doprinosu eri nemog filma, svojevrsnom odgovoru na uspešni francuski hit ‘The Artist’. Poznata bajka o Snežani ovde je smeštena u doba toreadora i korida, što će svakako biti zanimljivo za publiku”, naveo je Popović. On je dodao da je upravo to ostvarenje prošle godine osvojilo deset nagrada Goja Španske akademije za film, a izabrano je i za španskog predstavnika za Oskara.

Ostvarenje “Grupa 7” kojim počinje festival, policijska je akcija sa popularnom mladom zvezdom Mariom Kasasom u glavnoj ulozi. Kasas je izdvojio i ostvarenje “Mrtav srećan”, crnu ‘on the road’ komediju o neobičnom plaćenom ubici koji ne ubija već beži iz bolnice u Buenos Ajresu.

Na programu je i pomalo tužna komedija “Muškarci na gotovs” koja govori o četrdesetogodišnjacima i krizi muškog identiteta, otkrivajući ženskom sve tajne suprotnog pola.

“Taj film okupio je plejadu vrsnih španskih glumaca: Rikarda Darina, Eduarda Norijegu, Luisa Tosara... Zanimljivo je da je pored svih njih u glavnim ulogama, nagradu Goja dobila jedino glumica Kandela Penja koja tumači sporednu ulogu”, rekao je Popović predstavljajući ostvarenje.

Istorijska drama “Nemi glas” film je koji osvaja potresnom pričom i drži gledaoca sve vreme prikovanog za stolicu. Radnja filma smeštena je u osvit Frankovog režima, a jednu od glavnih uloga igra Inma Kuesta koju ćemo ove godine na festivalu gledati u nekoliko filmova.

Ljubitelje naučnofantastičnog žanra obradovaće SF komedija “Vanzemaljac” sa elementima horora, koju kritika opisuje kao “Vudi Alen u svetu fantastike”. Jednu od glavnih uloga igra Mišel Hener, glumica iz filma “Ne plaši se” koji je otvorio prošlogodišnje izdanje festivala.

Plodnu špansku animaciju, naročito kada je reč o dugometražnim ostvarenjima, predstaviće film “Bore”, o ljudima iz staračkog doma koji ne pristaju da žive na stroga pravila ustanove u koju su smešteni. Tu je i komedija “Rođaci” o tri rođaka čiji su životi ispunjeni gorko-slatkim nesrećama u ljubavi.

Sva ova ostvarenja po prvi put se prikazuju u Srbiji. Osim toga, na festivalu će biti prikazani i filmovi “Ne” i “Nemoguće” koje je domaća publika imala priliku da vidi na nekim od ranijih festivala.

“Ne” je nagrađivana čileanska drama o pobuni protiv Pinočeove diktature koja se našla u najuužoj konkurenciji za Oskara za filmove van engleskog govornog područja. Iako na engleskom jeziku, ostvarenje “Nemoguće” koje govori o cunamiju na Tajlandu režirao je Španac Huan Antonio Bajona, i u celosti je rađeno u španskoj produkciji.

Filmovi će se u Beogradu prikazivati u Kulturnom centru Beograda u dva termina od 19h i 21h, dok će dan kasnije novosadska publika imati priliku da ih vidi u Kulturnom centru Novog Sada. Karte po ceni od 250 dinara mogu se već nabaviti na biletarnicama pomenutih kulturnih centara. Svi filmovi biće prikazani sa prevodom na srpski jezik.

Sve informacije o filmovima koji će biti prikazani na festivalu, kao i detalje u vezi sa rasporedom projekcija, možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Festival na krovovima

Izvor: SEEcult.org, 21.Maj.2013, 13:33

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu inicirali su jedinstveni festival na krovovima beogradskih zgrada - Krovoskop, koji će biti održan 22, 24. i 28. maja, a nudi četiri projekcije najboljih ostvarenja u domenu nemog filma. Projekcije filmova će pratiti uživo izvođenje autorske muzike...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.