Izvor: Blic, 28.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propali napad na Belu kuću

Propali napad na Belu kuću

Semjuel Bajk je trgovački putnik koji se očajnički trudi da, u vreme Vijetnamskog rata i korumpiranih političara koji upravljaju zemljom, nekako dovede u red svoj poslovni i već urušeni porodični život. Međutim, kada odbiju njegov molbu za kredit, Sem postaje opčinjen predsednikom Niksonom, smatrajući ga jedinim krivcem i za svoje i za probleme svih Amerikanaca. Dana 22. februara 1974. Bajk će ući u knjigu pseudo-slavnih ličnosti pokušavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da otme avion i iz njega baci gasnu bombu na Belu kuću.

Nešto ranije ove godine, tri decenije nakon Bajkovog fijaska, film provokativnog naslova 'Ubistvo Ričarda Niksona' (The Assasination of Richard Nixon) premijerno je prikazan na Kanskom festivalu. U režiji debitanta Nilsa Milera, koji je koautor scenarija sa Kevinom Kenedijem, glavna uloga dodeljenja je Šonu Penu koji igra lik inspirisan čovekom koji se nadao 'da će obrušiti DC-9 na Belu kuću i Dika Niksona pretvoriti u pepeo'.

Zanimljivo je, međutim, da je Miler scenario počeo da piše iz sopstvene glave, smestivši priču u 1964. godinu, pod radnim naslovom 'Ubistvo El Bi Džeja'. Ona je trebalo da bude potpuno fiktivno delo o periodu američke istorije koji su drmali atentat (na Džona Kenedija), rat i protesti. Nakon što je napisao prvih 30 stranica, krenuo je da po bibliotekama istražuje literaturu na temu atentatora. U jednoj knjizi naišao je na tužno poglavlje o Bajku – trgovcu i porodičnom čoveku pred raspadom braka, koji je otvorio svoju dušu na traci i poslao je, u vidu audio pisama, svom idolu, kompozitoru Leonardu Bernštajnu (koji je njegovu priču pretočio u mjuzikl 'Atentatori').

'Osećao sam se zaista bizarno kada sam saznao tolike podudarnosti', priznaje Miler, koji je potom odlučio da scenario preradi u priču inspirisanu Bajkom.

Motiv koji im je pomogao da tako dugo odolevaju finansijskim poteškoćama bila je ogromna želja da inspirišu ljude da dobro razmisle o društvu koje promoviše uspeh po svaku cenu ali koje se uopšte ne zamisli nad onima koji nikada neće biti 'pobednici'. Ali hoće ljudi spremni na sve. M. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.