Pronađen nepoznat tekst Artura Remboa

Izvor: Blic, 25.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen nepoznat tekst Artura Remboa

Nepoznat tekst koji je francuski pesnik Artur Rembo (1854-1891) napisao sa 16 godina, pronađen je 138 godina nakon što je objavljen u nekadašnjem listu Šarlevil-Mezijeresa, njegovog rodnog grada na severoistoku Francuske.

Prozni tekst, pod naslovom „Bizmarkov san", ima pedesetak redova i potpisan je sa Žan Bodri u broju od 25. novembra 1870. u listu „Le Progres des Ardennes", kazao je antikvar Fransoa Kinar, potvrđujući time informacije lista „Figaro". Žan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bodri je Remboov pseudonim, poznat ekspertima, kojim je pesnik potpisivao tekstove za list uključujući „Bizmarkov san", patriotsku kritiku princa Ota fon Bizmarka, premijera pruskog kraljevstva koji je ujedinio Nemačku i postao njen prvi kancelar. „Veče je. Pod svojim šatorom, punom tišine i sna, Bizmark, sa prstom na mapi Francuske, meditira", napisao je Rembo tokom francusko-pruskog rata. Kinar, vlasnik antikvarnice „Arches-Libris" u Remboovom rodnom gradu, kupio je pre dve godine „seriju ardenskih starih knjiga i listova od jedne starije dame" koja je želela da ih se reši. Pošto u njima nije pronašao ništa zanimljivo, stavio je „listove u plastiku i vitrinu". U aprilu prošle godine, mladi sineasta Patrik Taliersio, koji snima film o Rembou, kupio je listove „za nekoliko desetina" evra. „Vratio se nekoliko dana kasnije, rekao je: 'Jeste li videli članak, Remboov je!’", dodao je. U izjavi „Figarou" poznati ekspert za Remboa Žan-Žak Lefrer potvrdio je otkriće dodavši da je „To je lep metaforički tekst, veoma vešto napisan".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.