Izvor: Blic, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prohujalo s vihorom na srpski način

Prohujalo s vihorom na srpski način

Ulica Čarlija Čaplina u podne. Na ulazu u 'Blue Pen' stoji natpis 'Čarlston za Ognjenku'. Ispred njega pozamašan red. U toku je kasting za prvenac Uroša Stojanovića. I vaš izveštač uzima broj, 165 - zašto ne probati? Možda ima šanse. Potrebno je oko 1.600 što statista, što epizodista i poneka tzv. pojava, što će reći lik koji u filmu čak nešto kaže.

A glumačku ekipu, već se zna, čine Sonja Kolačarić (Ognjenka), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Katarina Radivojević (Mala Boginja), Olivera Katarina (Velika Boginja), Stefan Kapičić (Arsa, 'kralj čarlstona'), i Nenad Jezdić (Dragoljub Aleksić, 'čovek od čelika'), Danijela Vranješ, Nada Šargin, Danica Maksimović, Radmila Tomović, Elizabeta Đorevska, uz najnovija pojačanja Jovana Stipića kao Ratija i Anu Maljević kao Vojnikušu i specijalnog gosta Paola Mađelija. Snimatelj je Dušan Jovanović.

I još, traže se osobe od sedam do 77 godina. Red je još duži nego malo pre. Ima ih oko dvesta, uglavnom mladih. Neki ponešto znaju o filmu, neki ništa. U ovom trenutku, to i nije važno. Već danas će pročitati u 'Blicu'.

Radnja filma odigrava se u Srbiji dvadesetih godina, izmedu Istoka i Zapada, izmedu magije i civilizacije. U planinama ratom opustošene zemlje, jedno malo selo ostalo je bez ijedne muške glave. Dve sestre Mala Boginja i Ognjenka pod budnim okom Velike Boginje odlučuju da krenu u svet i kidnapuju muževe. Čuda velikog sveta, modernog vremena i prve ljubavi ostavljaju ih bez daha, i tu počinje naša velika filmska avantura.

- Ovaj film pakujem već četiri godine, od kako sam diplomirao. Jezivo iskustvo. Konačno smo dobili novac, dvesta hiljada evra od Ministarstva kulture i ostalo od francuskog koproducenta 'Vald Banč' koji je zapravo veliki distributer, drži filmove Kusturice, Džarmuša... Ne smem ni da pomislim koliko će film da košta. Zvanično, jedan i po milion evra, ali ko to zna! Ništa neuobičajeno. Ko god u Srbiji hoće nešto valjano da uradi, mora da prođe pakao priprema - kaže nam Uroš Stojanović. A što se scenarija tiče, koji je sam pisao, otkriva nam da glavne junakinje uspevaju da nađu muževe, jednog akrobatu i jednog čarlston pevača. Zamislite postmodernu verziju filma 'Prohujalo s vihorom'.

Ko prođe prvo probno snimanje, ide dalje. Ostavlja broj telefona i biće pozvan. Od prvog asistenta reditelja Slobodana Lemana čujemo da bi snimanje moglo da počne sredinom avgusta, na Smederevskoj tvrđavi, a potom se nastavlja u Boru (u Smederevu je kasting zakazan za 13. avgust, u Boru je već obavljen.) A lokacije, pored navedenih, biće i u Đavoljoj varoši i, naravno, Beogradu.

- Želim da osetim atmosferu kastinga, da vidim je li bar slično kao u pozorištu, gde sam već igrao u Nušićevom komadu 'Hajduci' na 'Susretima mladih' u najstarijem srpskom pozorištu 'Joakim Vujić', kaže nam Miljan Miljević, komercijalista iz Kragujevca i veliki fan naše komedije.

Zahvaljujući se svakom ponaosob na poziranju, Bojana Andrić, fotograf ekipe, koja je već radila na dva filma 'Buđenju iz mrtvih' i 'Flertu', proziva sledeće. Danijela Stanojković je studentkinja četvrte godine veterine, a Jovana Kovačević, srednjoškolka, iz Prve beogradske gimnazije, koju bodri njena drugarica Marina Kosanović, takođe ima malo glumačko iskustvo. Pojavljuje se u reklami za 'guaranu'. Nedeljka Tvrtković je vaspitačica u penziji, inače vokalni solista, pevala je i igrala u mnogim kulturno-umetničkim društvima, a sad nastupa u 'Vidovdanu'. Došla je, kaže nam, uglavnom radi druženja, za razliku od Đorđa Rakočevića inženjera koji je trenutno slobodan umetnik sa iskustvom statiste na filmovima 'Špijun na štiklama' i 'Zaboravljeni'. Tu je sa sinom Vladanom i dogom.

Ko zna, možda im se svima posreći. 'Blic' im drži palčeve. M. Marjanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.