Priznanje Đavoljoj varoši

Izvor: Glas javnosti, 19.Jan.2010, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje "Đavoljoj varoši"

BEOGRAD - Debitantski film režisera i scenariste Vladimira Paskaljevića "Đavolja varoš" dobio je posebno priznanje žirija na upravo završenom 21. filmskom festivalu u Palm Springsu u Kaliforniji, saopštio je producent filma Milan Tomić.

Pohvale Verajetija

Krajem jula prošle godine ugledni američki nedeljnik namenjen filmu, pozorištu, televiziji, muzici Verajeti ocenio je "Đavolju varoš" kao snažan Paskaljevićev debi, uz uverenje da će naići na dobar odjek.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Označivši film kao stilizovanu crnu komediju o životu u savremenom Beogradu, koji "na satiričan način prikazuje moralnu bedu koja se nadnela nad Srbijom", Verajeti je tada ocenio da Paskaljevićev precizno konstruisani scenario razigrano povezuje dramske uloge na neočekivane načine.

- Napravljen za jedva 426.000 dolara, ovaj divan film duguje svoj ispolirani izgled i profesionalcima koji su sarađivali sa rediteljem - konstatovao je tada filmski kritičar tog časopisa.

Paskaljević se našao u kategoriji "Nenj Voices/Nenj Visions", u kojoj se takmičilo 12 debitanata koje je festival izdvojio iz celog sveta. U toj kategoriji žiri je izdvojio kao najbolje južnokorejsko-francusko ostvarenje "A Brand Nenj Life", režisera Uni Lekonta.

- S druge strane, želimo posebno pohvaliti "Đavolju varoš' Vladimira Paskaljevića za smelost i izazovnu satiru savremenog života u Srbiji. Film pametno koristi nacionalnu opsednutost tenisom da stvori svet snažnih likova gde vladaju zaludnost i beznadežnost - naveo je žiri festivala, koji se održao od 5. do 18. januara.

- Sretan sam zbog priznanja, ali pre svega jer sam uopšte stigao do ovde. Pre samo šest meseci nisam imao sredstva ni da završim film. Nadam se da će mi i ovo priznanje pomoći da se stvari malo promene u budućnosti, kao i da dođem do američke distribucije - rekao je Paskaljević američkoj TV mreži Si-Bi-Es.

Glavnu nagradu žirija dobio je korejsko-francuski film "Potpuno nov život", rediteljke Uni Lekomt, a glavnu nagradu publike i festivala "Devojka sa tetoviranim zmajem". Nagrade su dodeljene scenaristi, režiseru i glumcu Kventinu Tarantinu, glumcima Morganu Frimanu, Džefu Bridžisu, Marion Kotijar, Ani Kendrik, kompozitoru i producentu, koji piše i filmsku muziku T-Bonu Barnetu i pevačici Maraji Keri, koja se ovoga puta prvi put našla u ulozi glumice.

Domaćini ovogodišnjeg festivala u Palm Springsu bili su holivudski glumci Mišel Fajfer, Šon Pen i Klint Istvud.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.