Prilog istoriji „crnog talasa”

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilog istoriji „crnog talasa”

Knjiga „Crni talas” Bogdana Tirnanića, koja je u ediciji „Pogledi i traganja” objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije, juče je u prostorijama FCS-a predstavljena pred brojnom publikom i u prisustvu ministra za kulturu Srbije Vojislava Brajovića.

Ovo dinamično napisano i uzbudljivo feljtonističko štivo svojevrstan je prilog za paralelnu istoriju nekadašnjeg jugoslovenskog filma, u kojem je čitava generacija sineasta osobenog stila i izrazitog angažmana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od šezdesetih do sedamdesetih godina 20. veka, bila anatemisana pod zajedničkom „politički nepoćudnom etiketom – crni talas”.

Kako je novinar, kolumnista i filmski kritičar Bogdan Tirnanić i sam jedan od aktera filmskih „gibanja” ovog perioda (Tirnanić je bio i jedan od glumaca u „problematičnom” filmu Želimira Žilnika „Rani radovi”), njegov uvid u takozvani crni talas ima i dodatnu dozu autentičnosti kakva nedostaje mnogim drugim knjigama napisanim na ovu temu. Autor kaže da je feljton „pisao suvo, više makazama, nego olovkom” i da dobijena montaža atrakcija korišćenih novinskih napisa, idejnih analiza i sudskih spisa koja je sada pred čitaocima, ne predstavlja „podrazumevajuću osudu bilo čijeg stanovišta iz prošlosti”. Tirnanić je želeo da „to svojevremeno mučno suočavanje sa esencijom jedne moralno krajnje problematične gluposti” kakva je zabranjivanje prikazivanja filmova i ideološka osuda njihovih autora, stavi na papir na jednom mestu.

Rezultat toga je upravo ova i ovakva knjiga, za koju reditelj Žilnik, svojevremeno i sam „crnotalasovac” i jedan od „slučajeva” iz knjige kaže da je „najbolja na temu iz naslova”.

– Danas kada malo ko nije stručnjak za crni film, cenzuru, liberalizam ili dogmatizam nekadašnjih političkih garnitura, kada je nagomilano toliko opštih mesta, ali i prećutkivanja i neistina, ova knjiga kao baterija u tmini fokusira unikatnost svakog filma i autora, kao i okolnosti nastajanja celog paketa, te mučna i komična činodejstvovanja kada je odlučeno da se stvar zapečati i pohrani, kaže Žilnik u pismu koje je uputio Tirnaniću povodom predstavljanja njegove knjige.

O knjizi Bogdana Tirnanića, osim ministra za kulturu Brajovića, juče su govorili urednik izdanja Miroljub Stojanović i scenarista, istoričar filma i prevodilac Branko Vučićević, takođe jedan od aktera crnog talasa u nekadašnjem jugoslovenskom filmu.

D. Lakić

[objavljeno: 03/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.