Prijatelji umetnosti između dva rata

Izvor: Politika, 10.Avg.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijatelji umetnosti između dva rata

Preko 300 dokumenata i 50 fotografija dočaraće šta je sve beogradska publika mogla da vidi posredstvom Udruženja „Cvijeta Zuzorić”

Kulturna zbivanja u Srbiji koja su obeležila vreme između dva svetska rata bila su raznovrsna. U njima su učestvovale značajne ličnosti iz sveta aristokratije, umetničkih, intelektualnih i političkih krugova, ali i obični ljudi, koji su posećivali manifestacije koje je organizovalo Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << O tome, uz pomoć dokumenata i građe iz arhiva, svedoči istoimena izložba koja će biti otvorena večeras u 19 sati u prostorijama ovog umetničkog paviljona.

Preko 300 odabranih dokumenata i preko 50 fotografija, dočaraće šta je sve beogradska publika tog vremena mogla da vidi i upozna preko delatnosti ovog udruženja, a reč je o mnogim evropskim i svetskim umetnicima na mnogobrojnim izložbama, koncertima, književnim večerima i predavanjima.

Vremenski raspon postavke čini oko dvadeset godina, od 1922, kada su ovi prijatelji umetnosti počeli sa radom, pa do 1941. godine. Pored arhive ULUS-a, korišćene su fotografije iz Arhiva Srbije, Arhiva grada Beograda, Arhiva Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Srpske akademije nauka i umetnosti, Biblioteke grada Beograda i Društva srpskih umetnika „Lada”.

– Izložba je podeljena na tri celine. U prvoj su fotografije koje se odnose na ličnosti i manifestacije održane u paviljonu 1928–1941. Drugi deo predstavljaju dokumenta vezana za rad i saradnju sa institucijama iz zemlje i inostranstva od 1922. do 1941. godine, dok treći deo predstavljaju tekstovi o različitim segmentima rada udruženja – kaže Natalija Cerović, autor izložbe, viši kustos paviljona.

Uziđivanje povelje „Umetnički paviljon”, 1927. godina

Udruženje„CvijetaZuzorić” osnovanoje 1922. godine,nainicijativuBranislavaNušića. Osnivači su, pored njega, bili: Ana Marinković, Emka Krstelj, Olga Stanojević, Leposava Petković, Tonica Ribnikar, Angelina Odavić, Darinka Nušić, Teofanija Bodi, Bosa Petrović, Mara Tešić, Krista Đorđević, Lala Tešić, Radmila Bajloni, Divna Popović, Sonja Bulić, Todor Manojlović, Marko Car, Branko Popović i Miloje Milojević. Prva predsednica udruženja bila je Ana Marinković, a zatim godinama Olga Stanojević i Krista Đorđević.

– Osnovni cilj udruženja bio je da širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu putem tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost. Za svaku od njih postojao je odbor i žiri, u koje su svoje predstavnike delegirali članovi stručnih udruženja – dodaje Natalija Cerović.

Ideja podizanja stalne umetničke galerije pretočena je, kada je prikupljeno dovoljno sredstava, u podizanje umetničkog paviljona na Malom Kalemegdanu 1928. godine. Novac je prikupljan dobrovoljnim prilozima i prihodima od priredbi i balova koje je udruženje priređivalo, uz pomoć likovnih umetnika, književnika, muzičara, glumaca i drugih. Projekat paviljona uradio je arhitekta Branislav Kojić, a rad je, posle privremenog prestanka aktivnosti 1941, obnovljen 1945, i nastavljen u okviru Udruženja likovnih umetnika Srbije.

---------------------------------------------------------------

Ko je Cvijeta Zuzorić

Dubrovčanka Cvijeta Zuzorić (Floria Zuzzeri, 1552–1648), bila je, prema legendama, pesnikinja i najlepša žena svog vremena. Usvomsalonuokupljalaje književnikeiumetnike, a našla se u posvetama velikog broja dubrovačkih renesansnih autora, ali i svetskih klasika, koji su pevali o njenoj lepoti i pesničkom talentu. Bila je veliki mecena, obrazovana i duhovita. Njenim imenom nazvano je udruženjei paviljon na Kalemegdanu.

M. Dimitrijević

objavljeno: 11.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.