Priče iz vitrine – kad figurice i suveniri ožive

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priče iz vitrine – kad figurice i suveniri ožive

Još kao devojčica, književnica Vesna Vidojević Gajović bila je oduševljena figuricama i suvenirima u vitrini svoje majke. Kada je nasledila vitrinu, nastavila je da je dopunjuje novim predmetima koje je donosila sa svojih putovanja. Jednog dana odlučila je da ih oživi, i tako su nastale "Priče iz vitrine".
Da su i figure željne da se druže i pričaju, a ne samo da stoje u mraku nepomično, otkrio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je jedan dečak dok je bio na raspustu kod rođake. I to sasvim neočekivano. Ležao je bolestan, dosađivao se, gledao u lampu koja žmirka i osvetljava vitrinu. U jednom trenutku suveniri iza stakla počeli su da se pomeraju i govore. U pričanju priča nadmetali su se drvoseča iz Beča, balerina Rina, kineski tanjir, beli slon, kastanjete.

"To su izmišljene priče, ali zanimljive jer govore o delu prošlosti koja je mogla tako da se dogodi, a nije. U poslednjem pasusu mi otkrivamo šta se dogodilo ili koja je to ličnost i zašto je važna", objašnjava književnica Vesna Vidojević Gajović.
Njoj se dopada priča o babuškama i dabl-dekeru. A šta kažu male čitateljke?
"Moja omiljena priča je o naučniku i svicu. Nju je pričala lampa. Priča je o našem poznatom naučniku Nikoli Tesli – kako je on izumeo struju, samo na maštovit način", kaže Jana Lekić, učenica drugog razreda OŠ "Vlada Aksentijević" iz Beograda.
Njena drugarica Hana Rolinger ističe da joj je omiljena priča Miš kraljice Viktorije.
"U knjizi ima mnogo zanimljivih priča i može svašta da se nauči iz nje. Naučila sam da mašta može da nas odvede bilo gde", dodala je Rolingerova.
U vitrini Vesne Vidojević Gajović ima još mnogo figura koje čekaju da ispričaju svoje priče i ona namerava da ih zabeleži. Poziva i decu da se i sama poigraju i zamisle šta bi to imale da im ispričaju njihove omiljene igračke ili predmeti iz njihovog okruženja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.