Izvor: Blic, 11.Nov.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o srpskoj heroini Milunki Savić

“Ono malo časti” je tv film snimljen prema motivima pozorišnog komada Bratislava Petkovića “Legija časti”, koji je, zajedno sa autorom drame, napisao reditelj filma Filip Čolović.

Radnja priče počinje oktobra 2001. godine u Beogradu kada novinarka rubrike „Aktuelnosti“ (Sonja Kolačarić) radi intervju sa Tanaskom Rakićem (Toma Kuruzović), sinom srpskog borca iz Prvog svetskog rata Temeljkom i bivšim udbašem, koji je sada penzioner i živi povučeno. Razgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ih odvodi u 1953. godinu gde se oživljava sećanje na tadašnji susret Milunke Savić (Ljiljana Blagojević), narednika srpske vojske, i kapetana Blagoja Petrovića (Miodrag Krstović), koji se odigrava u beogradskoj kafani u vreme posete Nikite Hruščova Jugoslaviji.

Kroz evociranje uspomena iz Velikog rata, bitaka i ranjavanja kroz koja su prolazili, Milunka, Blagoje i Tanasko, uz preplitanje scena od 1914. do 2001. godine, ispovedaju priču o vremenima u kojima se, na sličan način, događaju istovetni zaboravi i nepravde onima koji su svoje živote časno polagali na oltar otadžbine.

- U predstavi “Legija časti” igrali su Đuza Stojiljković, Ceca Bojković i Miki Krstović koji su bili fantastični. Ona je imala sjajnog odjeka kod gledalaca, pa mi je zbog toga bio još veći izazov da uradim ovu priču o Milunki Savić za televiziju iz sasvim drugačijeg ugla. Kada se priča o Milunki, odmah se pomisli na Prvi svetski rat, međutim, sada smo radnju smestili u 1955. godinu u kojoj se prisećamo priča iz prošlosti - izjavio je prilikom snimanja za “Blic TV magazin” reditelj Čolović.

Film će biti emitovan danas na RTS2 od 21 sat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.